Sok a szabadtéri tűz Zalában

2021. április 20. (kedd)

Zala megyében idén már több mint negyven szabadtéri tűz keletkezett. Ebből több mint tíz esetben meghaladta az egy hektárt a leégett terület nagysága. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a megelőzésre, a szabályok betartására hívja fel a figyelmet. A szabadtéri tüzek 99 százaléka emberi mulasztás miatt következik be.

Mintegy nyolc hektáron égett az erdő Várvölgynél március 30-án. Három megyéből riasztották a hivatásos és önkéntes egységeket, akik a faluból érkezett civil segítőkkel együtt fékezték meg a lángokat. A terep adottságai miatt Keszthelyről és Ajkáról vízszállító kocsira is szükség volt, a tűzoltók pedig csak kisebb csoportokban, lépésről lépésre tudtak haladni a meredek területen.

Április 6-án körülbelül 200 hektáron égett a nádas Sármelléknél. Mintegy ötven tűzoltó dolgozott a lángok megfékezésén. A nehezen megközelíthető, lápos területen egy mocsárjáró járművet is bevetettek. Az oltást a szél is nehezítette.A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, idén már mintegy 10-15 labdarúgópályányi terület égett le Zala megyében.

Kósi Zsolt, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője: „Az elmúlt három év átlagát nézve ebben az évben még mindig átlag alatti a szabadtéri tüzek száma, ugyanakkor az elmúlt időszakban – két-három hetes időintervallumról beszélünk – sajnos azt kell tapasztalnunk, hogy ismét megnövekedett a számuk. Zala megyében a mostani időpontig több mint negyven szabadtéri tűz keletkezett, ebből minegy tizenötnek a nagysága meghaladta az ezer négyzetmétert, több mint tíznél pedig az egyhektáros kiterjedést is.”

Kósi Zsolt szóvivő hozzátette, hogy az ilyen típusú tüzek többsége emberi gondatlanság következménye. Egy eldobott cigarettacsikk, vagy felelőtlen szabadtéri égetés is könnyen okozhat ilyen tüzet. A katasztrófavédelem tanácsa, hogy szabadtéri tűzgyújtáskor mindenképpen legyen a közelben poroltó, egy vödör víz, vagy éppen homok, ha oltásra van szükség: „Nagyon fontos, hogy rendelkezzünk olyan eszközökkel, amivel a tüzet kordában tudjuk tartani – gondolok itt vasvillára, gereblyére, bármilyen olyan eszközre. Nagyon fontos, ha feltámadó szél van, akkor azt a tüzet azonnal el kell oltani, ellenkező esetben ugyanis akár át is terjedhet akár lakóingatlanra, akár más területekre is. Az utóbbi időben ezt is tapasztaljuk, hogy például voltak olyan helyszínek, ahol egy szabadtéri tűz terjedt át melléképületekre.”

A tűzgyújtásnak nem csak eszközei, hanem szabályai is vannak. Az avarégetést, szabadtéri tűzgyújtást minden esetben önkormányzati rendelet szabályozza. Keszthelyen például a kerti hulladék és avarégetés belterületen tilos. Külterületen október 1. és április 30. között 10 és 17 óra között, maximum egy köbméter mennyiséget lehet égetni.

„Amennyiben egy adott településnek nincsen tűzgyújtásra vonatkozó előírása, ott tüzet gyújtani tilos. Ugye most a veszélyhelyzet idejét éljük és a jelen állapotában, még ahol a rendeletek engedik, még szabad égetni. Ott azonban az a közös bennünk, hogy miután a veszélyhelyzet lejár – ez május közepe, vége fele lesz – utána az országban egységesen, mindenhol tilos lesz az avarégetés, illetve ezeknek a tüzeknek a gyújtása” – tette hozzá a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Külterületen a tarlóégetés szigorúan tilos. Amennyiben valaki ilyen helyszínen növényi hulladékot kíván elégetni – ezt csak növényvédelmi okból teheti meg – és kötelessége öt nappal korábban az égetési szándékot a katasztrófavédelemnek jelezni.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7979-sok-a-szabadteri-tuz-zalaban