Sok előnye van a precíziós gazdálkodásnak

2021. június 21. (hétfő)

Milyen célokat kell megfogalmazni egy precíziós gazdálkodásban és milyen eredményeket mutat ez a földművelési technológia – többek között ezekről esett szó a MATE Georgikon Campusán megszervezett konferencián. Az esemény apropóját az adta, hogy nemrég írták ki az első olyan pályázatot, amelyet kifejezetten a precíziós gazdálkodást folytatók vehetnek igénybe.

A precíziós mezőgazdaságnak több célja is van. Ezek a talajra szabott gazdálkodás, a munkagépek és a humánerőforrás fejlesztése és az összegyűjtött adatok hasznosítása. A végső cél, hogy a beruházás minél rövidebb idő alatt térüljön meg. A technológiában rejlő lehetőségeket és az azokból adódó előnyöket vizsgálták a MATE Georgikon Campusán megszervezett konferencián. Az esemény a nemrég kiírt, precíziós gazdaságfejlesztési pályázat lehetőségeit járta körül.

„Nemrég megjelent egy olyan pályázati lehetőség, amiben a gazdálkodók precíziós gépberuházásokat tudnak eszközölni. Precíziós munkagépekre, erőgépekre tudnak pályázni, és mellette, a támogatás 7%-ig menően kötelezően precíziós gazdálkodási szolgáltatásokat tudnak igénybe venni. A mi cégünk közel 12 éve foglalkozik ilyen precíziós gazdálkodási szolgáltatásokkal, elsősorban a Dunántúlon dolgozunk.” – mondta Szabó Kornél mezőgazdasági mérnök, ügyvezető, a konferencia szervezője.

A precíziós gazdálkodás egyre inkább előtérbe került az elmúlt években. A szakemberek azt mondják, sokan még mindig az eszköz oldaláról közelítik meg a témát, holott az agronómiai háttere is kulcsfontosságú. Bár a felmérésekből az látszik, hogy egyre többen térnek át erre a technológiára, a precíziós mezőgazdaság hazánkban még mindig gyerekcipőben jár. Az Agrárközgazdasági Intézet 2016-ban és 2018-ban is készített felméréseket, ezekről számolt be Keszthelyen Dr. Lámfalusi Ibolya.

„A 2016-os felmérésünkkor 980 üzem körében küldtük ki ezt a kérdőívet. A könyvelőirodák segítségével 656-an adtak választ a kérdéseinkre és közülük 45 bizonyult precíziósnak. A 2018-as évben 1020 üzemből 615-en válaszoltak és 54 bizonyult precíziósnak közülük. 6,9, illetve 8,8%-os mintát jelent ez, vagy lefedettséget jelent ez.” – emelte ki előadásában az Agrárközgazdasági Intézet igazgatóhelyettese.

A felmérés során vizsgálták a hozam, a termelési érték, az összköltség és az önköltség alakulását. Az eredmények azt mutatják, hogy ugyan a technológia hatására emelkedett az összköltség, ugyanakkor nőtt a hozam is, az önköltség viszont csökkent. A precíziós gazdaságok az ágazati eredmény tekintetében is jól teljesítettek. A konferencián szó esett még az agronómia szerepéről és a különböző munkagépek beillesztéséről a precíziós gazdálkodásba.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8148-sok-elonye-van-a-precizios-gazdalkodasnak