Sokan nyúlnak a drogokhoz a pandémia miatt

2021. szeptember 29. (szerda)

A pandémia idején megszaporodott az alkoholhoz vagy még inkább a kábítószerekhez nyúlók száma a rendőrség tapasztalatai szerint. A bezártság, az elszigeteltség, esetleg a betegségtől való félelem sokakat késztetett arra, hogy tiltott szerekhez nyúljanak. Az egyenruhások úgy látják, egyre fiatalabb korosztály nyúl a drogokhoz, ezért elsősorban a szülőket figyelmeztetik az intő jelekre.

A felgyülemlett feszültség levezetésére is jó lehetőségnek tűnik a könnyebb vagy komolyabb tudatmódosító szerek használata. Sok fiatal vagányságból vagy a társaság elvárása miatt próbálja ki a drogokat. A járvány idején azonban egyre több esetben találkozik a rendőrség szerhasználókkal, ráadásul a tapasztalatok szerint egyre fiatalabbak nyúlnak a drogokhoz. A rendőrök folyamatosan tartanak drogprevenciót az iskolákban, ugyanakkor emlékeztetnek, a megelőzésben fontos szerepet játszanak a szülők.

Tóth László, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályvezetője: „Hogyha a gyermekünk viselkedése megváltozik, ha az eddig visszahúzódó gyerek nagyon kicsapongó kezd lenni vagy épp fordítva, kezdjünk el gyanakodni. Próbáljunk meg beszélgetni a gyermekünkkel. Ha drogfogyasztásra utaló eszközöket találunk nála, akkor beszélgessünk el vele, és próbáljuk szakember segítségét kérni. Az új helyzetbe, az új iskolába kerülő gyereknél sok új tényező jelenik meg, új barátok, új közösség, új feszültség, ez néha magával hozhatja azt, hogy a gyermek kábítószer után nyúl.”

A rendőrség arra kéri a szülőket, hogy fordítsanak figyelmet a gyermekük online tevékenységére is. Emellett fontos ismerni a barátait és tudni azt, hogy milyen szórakozóhelyeket látogat. Az egyenruhások szerint így jó eséllyel megelőzhető vagy időben felismerhető, hogyha gyermekünk drogfogyasztó vagy kábítószerfüggő.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8456-sokan-nyulnak-a-drogokhoz-a-pandemia-miatt