Sokan vettek részt az egészségügyi szűréseken

2024. április 9. (kedd)
KesztHelyi identitás

50 féle egészségügyi szűrésen vehettek részt az érdeklődők a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogram keszthelyi eseményén. A különböző betegségek korai felfedezése akár életet is menthet. A felmérések szerint a szűrőbuszos, ingyenes lehetőségeket sokan veszik igénybe minden alkalommal, ez most sem volt másképp.

Regisztrációra volt csak szükség ahhoz, hogy részt vehessenek az érdeklődők a szűréseken. Az ingyenes lehetőséget már az első órában is sokan használták ki. Az ország legnagyobb mobildiagnosztikai központjában 50 féle szűrésen lehet részt venni. A többi között szemészeti, szív- és érrendszeri, vércukor-, bőr-, tüdő-, különböző vérvizsgálatok és általános állapotfelmérés is szerepel a kínálatban. Keszthelyen nagy volt az érdeklődés a szűrések iránt, mintegy 100 főnek biztosítottak lehetőséget.

„Ahogy korosodik az ember, elhagyja magát az emberek nagy része és szeretném tudni az állapotomat úgy nagyjából. Mert úgyis, ha az ember beteg, akkor elmegy a háziorvosához ha sikerül, vagy időpontot kérni. De ez most jó lehetőség az öregek számára, meg a felnőtteknek is ugyanúgy.” – osztotta meg Tomor Ferenc.

A szűrőkamionon kívül anatómiai ismertetőket is meg lehetett nézni a Fő téren. Az emberi testtel, a szervekkel és azok működésével kapcsolatos információkat olvashattak a látogatók. Egy mozisátrat is felállítottak, ahol a szervezet működéséről vetítettek le egy dokumentumfilmet. A rendezvényen rendőrségi baleset-megelőzési bemutató, gondosóra regisztráció és életmód tanácsadás is a program része volt. A szervezők folyamatosan keresik azokat a városokat, akik szívesen biztosítanak nekik helyszínt, így kerültek Keszthelyre.

„Ez a szűrőprogram, mert ugye nem csak egy buszról van szó, hanem több állomásról is, az sokaknak segíthet. Egy napig vannak itt, de körülbelül 100 embert tudnak szűrni. Azt tudjuk, hogy főleg az időseknél az, hogyha rendszeresen elmegyünk orvoshoz vagy ilyen vizsgálatokra és elvégzik a szűréseket, megelőzhetünk komoly betegségeket. Ezért támogatjuk mi is és ezért örülünk, hogy a Fő téren van egy ilyen.” – mondta el Manninger Jenő polgármester.

A szűrőprogram 2010-ben indult el. Az elmúlt években több mint 2500 helyszínen járt  a program. 2023-ig mintegy 10 millió prevenciós vizsgálatot végeztek. 76 szakmai szervezet összefogásával valósult meg a Miniszterelnöki Kabinetiroda kiemelt támogatásával. 2018-19 a megelőzés éve volt, ’20 és ’22 között a COVID megállítását helyezték a középpontba. A program 2025-ig tartó időszakában a gyermekekre, fiatalokra, családokra fókuszál.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek