Sokat fordult a gólya a keszthelyi szülészeten

2019. január 3. (csütörtök)

Januárr 2-án, 9 óra 10 perckor született meg az idei első baba a Keszthelyi Kórházban. Pórel Olivért sokan követték, ma már 13 csöppség van a szülészeten. Keszthelyen az elmúlt évtizedben jelentősen megnőtt a szülésszám. Az évi 5-600 újszülött megközelíti a nagykanizsai adatokat.
Pórel Olivér, a Keszthelyi Kórház idei elsőszülött babája. 4000 grammal és 54 centiméterrel, császármetszéssel jött a világra január 2-án, 9 óra 10 perckor. Pedig szülei egy ideig azt hitték, hogy karácsonyi babát köszönthetnek majd.

„Igazából nem indult be maga szülés, csak egy ilyen téves riasztásként jöttünk be 26-án a kórházba, mert úgy gondoltam, hogy szivárog a magzatvíz, de aztán mégsem lett, de akkor viszont kiderült ultrahangon, hogy ez a kisbaba már 4,5 kilo, úgyhogy semmiképpen nem születhet meg természetes úton. Akkor az ügyeletes orvos be is írt engem tervezett császárra, január másodikára és akkor így császárral lett meg” – meséli Torma Ildikó.

Édesanyja azt mondja, Olivér nagyon jó alvó baba. A felsőpáhoki család első gyermekét a nagyszülők is nagyon várják már haza: „Ó hát mindenki, az egész család vár minket, úgyhogy majd jönnek látogatni. Mindenki, a nagymama, a nagypapa mind a két félről, úgyhogy mindenki az ég világon már most beleszeretett fotókról.”

Az év első babájára viszonylag sokat kellett várni, azonban január 3-án már teltház volt a szülészeten, 13 újszülött tölti meg az osztályt. Magas szülésszámokat regisztrálnak Keszthelyen. A növekvő gyermekvállalás mellett a 2007-ben bezárt tapolcai és a két éve megszűnt marcali osztály miatt segítenek itt több újszülöttet a világra.

„10 évvel ezelőtt a szülésszámunk 300-400 körül mozgott és most 500 és 600 között van. Tavalyelőtt 623, tavaly 580, tehát ez egy nagyon magas szám. Én amikor ide kerültem 20 évvel ezelőtt, akkor a nagykanizsai szülészeten a szülésszám mindig a keszthelyi duplája volt, ma ez már nem így van, mi ott vagyunk hozzájuk közel” – nyilatkozta televíziónknak Dr. Novák Péter osztályvezető főorvos.

Hozzátette, hogy már 4-5 éve a kormány célkitűzéseinek megfelelően családbarát rendszert működtetnek Keszthelyen. Az apás szülés és a megyében egyedülálló alternatív szülőszoba várja a családokat. A rooming-in rendszernek köszönhetően a babák az édesanyjukkal egy szobában vannak. Ezen feltételeknek köszönhetően biztosított a háborítatlan szülés és a családias légkör.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/9352/sokat-fordult-a-golya-a-keszthelyi-szuleszeten-/?fbclid=IwAR1oy-51-6Pg26IL8AjIWCmG5qFFdkopqXp-lrzzVPM3v4bRELy5nmPos6o