Sokat tesz a természetvédelemért a NABE

2024. január 4. (csütörtök)
KesztHelyi identitás

A Balaton-part beépítése ellen, a nádhelyzet miatt és a magyar tenger vízminőségéért is sokat tettek a Nők a Balatonért Egyesület tagjai. Sikeres volt 2023-ban is a Víznapi Balcsi-party rendezvényük, de egyéb más programokat is szerveztek. Erre az évre új kiadványokkal szeretnék meglepni a lakosságot.

Légy te a változás, és tedd jobbá a világot! Ezzel a szlogennel hívták fel a természetes vizek védelmére a figyelmet tavaly a NABE tagjai. A hagyományos Víznapi Balcsi-party-n az óvodások is részt vettek. A civil szervezet tagjai megkoszorúzták a Balatont, különböző vizeket kóstoltattak az érdeklődőkkel, és elhozták az évek óta népszerű óriás társasjátékukat. Újdonságként szervezték meg a Balatoni Kincskereső Játékot. A hölgyek sokat tettek 2023-ban is a természetvédelemért.

„A Nők a Balatonért Egyesület tavalyi éve úgy tűnik, hogy jónak mondható. Tulajdonképpen minden programunk sikerült. Igaz, hogy sokat harcoltunk a Balaton környékének a beépítésével kapcsolatban, a nád helyzetével kapcsolatban. A víz minőségére különösebb gond nem volt, tehát azzal nem kellett foglalkozni, de sokat tudtunk foglalkozni a gyerekekkel a gyereknapon és egyéb rendezvényeken. A Vigyázz rám társasjátékkal több mint 10 helyen voltunk és ez nagy siker volt számunkra.” – mondta el Vetőné Zeke Erzsébet, a NABE KEszthely és Vidéke CSoportjának vezetője.

Minden évben összegyűlnek azon a helyszínen, ahol megalakultak, ennek tábla is emléket állít. Sajnos az évek során többször eltűnt ez, szükség esetén mindig pótolják. Természetesen tavaly sem maradtak el a balatoni nagyasszonyokról és Deák Ferencről a megemlékezések. A civil szervezet többeknek állított már emléktáblát, róluk sosem feledkeznek el. Erre az évre több tervvel készül az egyesület.

„Megalakulásunk óta több kiadványt adtunk ki, főleg a gyerekeknek, óvodásoknak, hogy felhívjuk a figyelmet a Balaton védelmére. Ilyen a balatoni kifestőkönyv a Csigamese, aminek az újbóli kiadására kerül sor ebben az évben. Ugye közismert a Vigyázz rám! balatoni társasjáték, mely már 3 kiadást ért meg. A múlt évben ismét elfogyott, most dolgozunk azon, hogy újból ki tudjuk adni és egy új társasjátékon is dolgozunk.” – tette hozzá a vezető.

Az új társasjáték címe Vadon a kertünkben – biológiai sokféleség megőrzése lesz. Ez abban segíti a játékosokat, hogy megismerjék azokat a könnyen alkalmazható praktikákat, melyekkel bárki tehet a természetvédelemért.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek