Somogyi pásztorfaragásokat készítettek

2023. augusztus 9. (szerda)
KesztHelyi identitás

A dunántúli pásztorművészet két különleges díszítőtechnikáját sajátíthatták el a VII. Örökségünk a Nyugat-Dunántúlon tábor résztvevői. A Népművészeti Alkotóházban országosan elismert művész oktatta a fafaragókat. A Zala Megye Népművészetéért Alapítvány saját erőből rendezte meg a csütörtökön záruló programot.

Tülökből készített sótartót Csabádi Sándor. A Kapoli- stílusú pásztorfaragást pecsétviasszal, azaz spanyolozással színezte, díszítette az alkotó.

„Ez a legelső, ez még szűz kéz, úgy is lehet mondani. Soha életemben nem gondoltam volna, hogy ezt meg tudom csinálni, mert ilyen apró, pici dolgokat nagyon nehéz belefaragni”– nyilatkozta a fafaragó.

Somogyi pásztorfaragásokkal foglalkoztak a táborozók. Hazánk nagyon gazdag kultúrkinccsel rendelkezik e téren. A spanyolozás és karcolozás technikáját viszont kevesen ismerik. Fát, szarut és kobaktököt is díszítenek a viasszal, vagy a savas marással. Bereczky Csaba táborvezető hívta meg előadónak Fehér Vilmost. A Népi Iparművész jeles művelője ezen technikáknak.

„Ezek a technikák régen is különlegesnek számítottak, most még különlegesebbek, nagyon kevesen csinálják. A spanyolozást konkrétan két kezünkön meg tudjuk számolni, hogy most hányan mívelik. Csinálják magas szinten is, viszont nagyon kevesen adnák át ezt a tudást. Én foglalkozom azzal, hogy módszertanilag át tudjam adni és be tudjam vezetni a kortárs alkotói népművészetbe, itt a Dunántúlon” – mondta Fehér Vilmos. 

Hetedik alkalommal szervezték meg az Örökségünk a Nyugat-Dunántúlon tábort. Máskor textilesek is, most viszont csak fafaragók alkottak. A hét fős kicsi, de annál lelkesebb csapatba a helyi alkotók mellett Hajdú-Bihar és Bács-Kiskun vármegyékből is jöttek.

Bereczky Csaba táborvezető: „Az örökségünk megőrzése szempontjából nagyon fontos, mert van egy hatalmas díszítő kultúránk, aminek a megőrzése feladatunk kell, hogy legyen, az éltetését mindenképpen folytatnunk kell, ezért szerveztük a táborokat.”

A táborra idén nem nyert pályázati támogatást a Zala Megye Népművészetéért Alapítvány. A részvételi díjakból finanszírozták a hatnapos programot. A szervezők határozott célja, hogy jövőre is megrendezik az eseményt.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek