Soron kívüli testületi ülés

2011. május 12. (csütörtök)

Az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok 2010. évi tevékenységének megtárgyalására ült össze a keszthelyi testület, ám több más fontos napirendi pontot is megtárgyaltak a képviselők.

Elsőként a környezetvédelemről szóló helyi rendelet módosításáról határoztak: a strandon üzemelő vendéglátóegységek kérésére a 23 óra utáni zeneszolgáltatásról szóló tiltást oldották fel oly módon, hogy a Városi strand területén hétköznap éjjel 2, pénteken és szombaton pedig éjjel 4 óráig engedélyezték a zenés szórakoztatást. Az időbeli enyhítés mellett a vendéglátóhelyek beleegyeznek a zajszint csökkentésébe, mely lakossági igényként merült fel: szerződésükben a vállalkozók elfogadják a VÜZ Kft. zajszint-mérési eredményeit és hangerőtúllépés esetén vállalják a szigorú szankciókat. A rendeletváltoztatást elfogadása előtt társadalmi egyeztetésre, civil véleményezésre bocsátotta a testület, így született meg a vélhetően mindegyik félnek kedvező kompromisszumos megoldás.

A testület részletesen megtárgyalta, és kisebb módosításokkal elfogadta négy – részben vagy egészben önkormányzati tulajdonú – gazdasági társaság 2010. évi tevékenységéről szóló beszámolót: a KETÉH Keszthely és Térsége Hulladékkezelő Kft, a Keszthelyi Televízió Szolgáltató Kft, a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda Nonprofit Kft és a VÜZ Keszthelyi Városüzemeltető Egyszemélyes Nonprofit Kft. tájékoztatóját.

Januári döntésével a keszthelyi képviselőtestület már kinyilvánította szándékát a rövid távú közfoglalkoztatási pályázaton való részvételről (90 fő munkavállaló foglalkoztatásáról határozva), időközben azonban további igények merültek fel. A GESZ a kertészeti munkák elvégzéséhez, a VÜZ Kft. a strandok és a piac takarításához, a Csány-Szendrey ÁMK pedig gyermekfelügyelő munkakörbe szeretne foglalkoztatni dolgozókat a program keretében, összesen havonta 16 és 58 fő közötti létszámban. Önerő-átvállalások miatt az önkormányzatnak mindössze 195ezer forint támogatással kell hozzájárulnia a dolgozók foglalkoztatásához. A rövid időszakra vonatkozó közfoglalkoztatás mellett hosszú távú közmunka keretében már 140 fő dolgozik a város intézményeiben.

A keszthelyi intézményekben kiváló munkát végző pedagógusok elismerésére idén is 5,5 millió forintot különített el költségvetésében az önkormányzat. Két éve emelte csaknem duplájára az erre szánt keretet a képviselőtestület, és egyúttal kiterjesztette a jutalmazottak körét a keszthelyi székhelyű, de nem önkormányzati fenntartású oktatási intézmények dolgozóira is. Hogy a pedagógusok minél nagyobb anyagi elismerésben részesülhessenek, az önkormányzat étkezési utalvány formájában biztosítja számukra a jutalmat. Idén 86 kiváló pedagógus és kulturális szakember részesülhet elismerésben a városi pedagógusnapon.

Az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan idén is segíteni kívánja a város a szociálisan rászoruló családok gyermekeinek nyári étkeztetését. Tavaly 135 gyerek részesült napi meleg étkezésben az önkormányzat jóvoltából, és idén is hasonló nagyságrendű igény mutatkozik erre. A város pályázatot nyújt be a Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz a költségek egy részének támogatásához.

Kapcsolódó témák:
Rászoruló gyermekek nyári ellátása
Sziget az értékválságban – pedagógusnap Keszthelyen
Áprilisi testületi döntések