Sportágválasztó a keszthelyi Fő téren

2012. szeptember 24. (hétfő)

Három helyszínen 26, egyenként 45 perces edzést nézhettek végig a sportolni vágyók a Fő téren szombaton. A rendezvény a belváros-rehabilitációs projekt második ütemének keretében valósulhatott meg.

Az első keszthelyi edzéskeresőn legalább 500 aktív sportoló népszerűsítette saját klubját és sportágát. Már a helyszínen sokan csatlakoztak hozzájuk. A tér teljes széltében-hoszszában 31 kiállító várta az érdeklődőket, s ha úgy alakult, a trénerek a sátor előtt tartottak rögtönzött bemutatót.
– Célunk, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítsunk a keszthelyi és környékbeli egyesületeknek, hogy a szülők és gyerekek kiválaszthassák a nekik leginkább tetsző sportágat – mondja Bedő Beáta főszervező, a Keszthelyi Kilométerek Egyesület elnöke.

A foci, kosár-, kézi- és röplabda mellett küzdősportok, gerinctorna, modern-, nép- és hastánc, spinning és zumba csábított mozgásra, de voltak búvárok, futóvadlövők. A Harmónia Háza Jóga- és Egészségközpont pedig a keleti kultúra rejtelmeit tárta fel. Ábrahám Beáta természetgyógyász hangfürdője a feltöltődést és a befelé fordulást segítette, Klenovics Mónika pedig jógázni tanította a gyülekezőket.

– A jóga minden korosztály számára ideális. Alapvetően nem sport, de energikusabbak leszünk tőle – fogalmaz Klenovics Mónika. – Jó hatással van a várandós anyukákra, s hathetes kortól már a babák is „bekapcsolódhatnak” a foglalkozásokba.

– Aki sétálni tud, golfozni is tud – szögezi le Gschwendtner Sonja, a balatongyöröki Golf Klub Imperial marketingese. – A gyerekeknél segíti a koncentráció fejlődését, a felnőtteknek pedig azért jó, mert sokat sétálnak a szabadban.
A klub vezetője, Pál Levente szerint a golf nem a gazdagok sportja.
– Egy heti külföldi síelés árán egy évig lehet golfozni – érvel.

Az egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó esemény a triál bike bemutató volt. A raklapokból épített akadálypályán néha hajmeresztő gyakorlatokat mutattak be a nyereg nélküli biciklikkel.
– Úgy kell teljesíteni az akadálypályát, hogy a lábukat minél kevesebbszer tegyék le – magyarázza Farkas Zoltán, aki triálmotorozik. – Az ügyességet, erőt, egyensúlyérzéket fejleszti, hatéves kortól bárki elkezdheti. Bár igazi extrémsport, kicsi a sérülés esélye, hiszen viszonylag kis sebességgel vesszük az akadályokat. A triálmotorozás egyébként a legolcsóbban űzhető technikai sportok egyike, ahol egy átlagos géppel is el lehet jutni a magyar bajnokság élvonalába.

(forrás, fotó: Zalai Hírlap www.zalaihirlap.hu)