Sportfejlesztések szárazon és vízen

2009. június 10. (szerda)

A Keszthelyi Projektfejlesztő Műhely júniusi összejövetelén a sportfejlesztések témakörét járták körül a résztvevők. A találkozó házigazdája az önkormányzat részéről Borosné Eitner Kinga ifjúsági és sporttanácsnok volt. Bevezetőjében beszélt a turizmus és a sport kapcsolatának jelentőségéről, valamint Keszthely kiaknázandó lehetőségeitől.

A vendégek elsőként beszámolót hallgathattak meg Bedő Beától a hétvégén zajlott Keszthelyi Kilométerek félmaraton, maraton utcai futóversenyről. A rendezvény főszervezője elmondta, hogy a tavalyihoz képest csaknem kétszáz fővel, 545-re nőtt az indulók száma idén. A versenyzők egy jelentős része családjával együtt már előző nap Keszthelyre érkezett; a futóverseny előestéjén szervezett tésztapartin a helyiek mellett sok távolabbról érkező résztvevő is jelen volt. Ez is azt mutatja, hogy a város és az idegenforgalomban érintettek közös érdeke, hogy ilyen és ehhez hasonló színvonalas sportrendezvényeknek adjon otthont Keszthely. Az idei megmérettetés szervezése már tavaly szeptemberben elkezdődött; több hónapos kemény munka, elkötelezett szervezőgárda és számos önkéntes segítsége áll az idei verseny sikere mögött. Jövőre 7-800 indulóra számítanak a szervezők. Az időpont és a helyszín várhatóan már idén szeptemberben kiderül.

Ezt követően Béres Tibor, a polgármesteri hivatal ifjúsági és sportreferense mutatta be a város sportkoncepcióját, mely a 2011-ig terjedő négyéves időszakra határozza meg a sporttal kapcsolatos fejlesztési feladatokat és célkitűzéseket. Biró Róbert, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács kistérségi koordinátora rövid áttekintést adott a sporttal kapcsolatos pályázati lehetőségekről. Elmondta, hogy kimondottan sportfejlesztésre kevés a kiírt pályázat, inkább létesítmények felújítására, egyesületek vagy rendezvények (mint például az aktív turizmushoz kapcsolódó programok) támogatásának keretében lehet pályázati összegeket nyerni sportcélokra.

Bartsch János, a „Mozdulj Balaton!” mozgalom főszervezője beszélt a programsorozat indulásáról és idei aktualitásairól. Elmondta, hogy a kezdetekkor, 2004-ben a Balaton strandjain a sportpályák száma és állapota jóval rosszabb képet mutatott a mostaninál, és a szervezett programlehetőségek is hiányoztak. Idén már 34 település 40 fürdőhelyén van jelen a program, Keszthely ebben az évben már két stranddal is csatlakozott. A Somogy Megyei Sportigazgatóság nyugalmazott igazgatója említést tett a városi strand nemzetközi szintű homokos pályáiról, valamint az egyedülálló streetball- és vízilabdapályáról is.

Kindl György, a Keszthelyi Városüzemeltető Kft. kereskedelmi és marketingigazgatója a városi strand sportolási lehetőségeiről szólva kiemelte, hogy nem csak a létesítmények adottak a különféle sportokhoz, de animátorok segítségével naponta több szervezett, vendégcsalogató programmal (mint például aerobic vagy vízi gimnasztika) is a vendégek rendelkezésére állnak. A városi strand számos sportrendezvény helyszínéül szolgál: a múlt heti babaúszó családi napot idén még spinning-maraton és fekvenyomó kupa is követi. További terveik közt említette a sziklamászó fal telepítését, valamint vizes aljú műanyag strandfoci-pálya kialakítását.

Az előadásokat követő kötetlen beszélgetés során szó esett az egyetem által szervezett Balaton Regattáról, mely ezer feletti résztvevőszámával turisztikai szempontból is jelentős rendezvénye Keszthelynek. Szót váltottak a résztvevők továbbá az aktív turizmus egyre szélesebb körű elterjedéséről, a sporttámogatási lehetőségekről, valamint a jelentős sportrendezvények városba csábításáról.