Stílusvadászat és emusimogatás is lesz a kastélyban

2020. október 5. (hétfő)

Színes kínálattal készül a Helikon Kastélymúzeum a Múzeumok őszi fesztiváljára. Az országos esemény keretében éjszakai modellvasút-kiállítás és fotós kihívás is várja az érdeklődőket. Most hétvégén a madárpark sztárjaival lehet testközelből megismerkedni és virtuális sétakocsikázásra is lehetőség lesz. A programok célja, hogy olyan érdekességeket adjon az ide látogatóknak, amiből felfedezhetik, nem csak nyáron érdemes a múzeumokba látogatni.

Domborműveket, építészeti stílusjegyeket és olyan díszeket kell megkeresni és lefotózni a kastély épületein és a parkban, amiket általában észre sem vennének a látogatók. A stílusvadászat szervezői elsőként a napot, utána pedig a szarvast adták meg, amiket a kastély homlokzatán kellett megtalálni. A leggyorsabban beérkező és minőségi fotókból egy nagy fotókollázs készül, amit a Helikon Kastély Kortárs Képzőművészeti Műhely éves kiállításán láthat a közönség élőben.A stílusvadászat a Múzeumok őszi fesztiválja keretében valósul meg, melynek célja, hogy a szezon után is vendégeket vonzanak a kiállítóhelyre.

Iski Szilvi, a kastélymúzeum történész-muzeológusa: „Szokták mondani, hogy a Balaton-parti települések, így Keszthely is a nyárból, a nyaralókból él. Ezért is fontos, hogy ez a szakmai sorozat, amely több hétvégére is kínál programokat, olyan érdekességeket adjon az ide látogatóknak, amiből felfedezhetik, hogy nem csak nyáron és nem csak a nyaralás idején érdemes idejönni hozzánk.”

Az őszi programsorozat még számos érdekességet kínál a kastélymúzeumban. Október 3-án egy virtuális utazásra invitálják a kastély postakocsijával a látogatókat. Ugyanezen a napon a madárparkban a madármegfigyelési világnap kapcsán testközelből lehet megcsodálni és etetni is a lakókat. A bátrabbak még emut is simogathatnak majd, madártotó is lesz, melynek győztese ajándékkal térhet haza. A fesztivál több hétvégén át kínál ingyenes programokat.

„Október 10-én 10 órától egy parki sétára invitáljuk az érdeklődőket, hogy milyen csodák vannak itt a kastély parkjában. Aztán október 17-én még mindig az ősz jegyében a vadászati kiállításon egy rendhagyó foglalkozásra várják a gyerekeket, felnőtteket, családokat egyaránt a szervezők, ahol többek közt falevél-, termésismertető, illetve egy kreatív sarok is várja az érdeklődőket. Mivel ez zárt helyen történik, ezért a járványügyi szabályok miatt maszkban kell lenni, illetve a távolságot is tartani kell.”

A programsor zárásán éjszakai fények közt ismerkedhetnek meg az érdeklődők a modellvasút-kiállítással. Október 26-án szakmai tárlatvezetés is lesz. A szakemberek bemutatják az 500 négyzetméteres terepasztalon felépített, a világon egyedülálló modellvasút technikai részleteit.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7458-stilusvadaszat-es-emusimogatas-is-lesz-a-kastelyban