Sűrűbben járnak a vonatok a Balatonnál

2024. május 17. (péntek)

Már előszezoni menetrend szerint közlekednek a vonatok a Balatonnál. A MÁV-START a vakáció előtt már egy hónappal sűrűbben indítja a járatokat. Az elmúlt néhány év gyakorlata szerint ilyenkor nem csak több vonattal, hanem nagyobb kerékpárszállítási kapacitással, emelt színvonallal, valamint többletszolgáltatásokkal készül a vasúttársaság.

Május 13-án már előszezoni menetrend van a MÁV-nál. Ez június 21-ig, a nyári tanítási szünet kezdetéig tart.Előbb csak hétvégenként, majd a nyári szünettől munkanapokon is több járat szolgálja ki a balatoni utazókat.

Váczi Viktor MÁVINFORM sajtóügyeletes: „Keszthely elérhető Budapestről a kétóránként közlekedő, május 25-től már étkezőkocsival kiegészített Balaton InterCitykkel. Pécs, Kaposvár és Győr felől a szintén kétóránkénti Helikon InterRégiókkal, valamint a nyári időszakban Pécsről a Fenyves, Győrből a Tanúhegy Expresszvonatokkal, Szombathelyről pedig a Lesence sebesvonatokkal.”

A kerékpárosok is kihasználhatják az előszezoni menetrend előnyeit. A MÁV nagy kapacitású kerékpárszállításra alkalmas kocsit állít forgalomba. Mindkét part állomásai felé, felől közlekedik olyan vonattípus, melyen egyidejűleg akár 30 kerékpár szállítható. Keszthely fontos közlekedési csomópont, nyáron jelentős forgalmat bonyolít ez az állomás. Tavaly augusztusban fordul itt meg a legtöbb utas.

 „Napi körülbelül 3000 utas fordul meg az állomáson a nyári hónapokban. Júliusban és augusztusban is több mint 58 ezer utazást regisztráltunk. Automatákból is a nyári hónapokban veszik a legtöbb jegyet, akkor 4-4,5 ezer közötti az eladási szám” – tudtuk meg a  MÁVINFORM sajtóügyeletesétől.

Június 22-től, a főszezoni menetrend élesítésétől kezdődően további vonatokat állítanak forgalomba, hogy megkönnyítsék a balatoni kirándulásokat, nyaralásokat. Ekkortól a keleti országrészt – Miskolc, Debrecen, Békéscsaba, Szeged és Szolnok térségét – is közvetlen járatokkal kapcsolják össze a magyar tengerrel.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek