Szabad az út Horvátországba

2023. január 25. (szerda)

Idén január elsején csatlakozott Horvátország a schengeni övezethez, egyúttal az eurót is bevezették az országban. Ezzel szomszédunk az eurózóna huszadik tagállama lett. Az esemény Zala vármegyére is hatással van, a vállalkozóknak és a horvát kisebbségnek is kulcsfontosságú.

Az újév első napján így emelték fel a sorompót a magyar delegáció tagjai a letenyei határátkelőn. Felfedték azt a táblát is, melyen olvasható, hogy szabad az átjárás a két ország között, megállás és ellenőrzés nélkül lehet utazni. A Gordan Grlic-Radman horvát külügyminiszter történelmi lépésnek nevezte a schengeni övezethez csatlakozást.

„Horvátország csatlakozása a schengeni övezethez hatalmas előrelépést fog jelenteni gazdasági téren is két olyan nemzetnek, akinek 800 éves közös történelme van. Sok baráti viszony alakult ki már eddig is.”

Előrelépésre számítanak a gazdaság mellett a sport, a tudomány, a kultúra és a turizmus területén is. Évente több százezer ember utazik a két ország között, hiszen a horvát tengerpart felé sokan közlekednek a turisztikai szezonban. A várakozás megszűnése előnyére válik mindkét országnak.

„Egy másik jelentősége is van ennek a határmegnyitásnak, hisz az itt élő emberek, akik a határ innenső és túlsó oldalán élnek szorosabb kapcsolatot tudnak kialakítani egymással. Főként azok a vállalkozók, akik eddig is együttműködtek. Most egy szoros együttműködést tudnak kialakítani és reméljük, hogy ennek a térségnek a gazdasági fellendüléséhez ez a határnyitás és a könnyebb együttműködés mindenképpen hozzá fog járulni.” – mondta el Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő.

Nem csak a két országnak számít a határátkelő megnyitása. Zala vármegyének is fontos előrelépést jelent. A térségben élők is sokkal gyorsabban tudnak a másik országba eljutni, mely a gazdasági fellendülést is előmozdíthatja. Az euró bevezetésével is erősödhet a kereskedelem a két ország között.

„Talán azt mondhatom el, hogy ezt Szlovéniánál láthattuk, hiszen Szlovéniában is volt egy olyan időszak, amikor az eurót bevezették és annak a hatásai érződtek később. Bízom benne, hogy a horvát euró bevezetése is hasonló módon lesz érzékelhető. Bár Horvátországban azért jegyezzük meg, hogy több éve már párhuzamosan a két fizetőeszköz jelen volt.” – osztotta meg dr. Pál Attila a Zala Vármegyei Közgyűlés elnöke.

Horvátország schengeni övezetbe való belépésével a horvát-magyar határon 15, míg a horvát-szlovén határon 58 átkelőhelyen szűnt meg az ellenőrzés.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9991-szabad-az-ut-horvatorszagba

Képek