Szabadegyetem: párbeszéd a döntéshozók és fiatalok közt

2024. június 28. (péntek)
KesztHelyi identitás

A teljes kárpát-medencei ifjúság képviselteti magát a Nemzeti Ifjúsági Tanács nyári szabadegyetemén. A háromnapos keszthelyi programon előadások, workshopok keretében olyan témákat érintenek, mint a mentális egészség, a fenntarthatóság, a közösségi média és az aktuálpolitika. A 2016 óta szervezett szabadegyetem több száz tenni akaró magyar fiatal találkozási pontja.

Hazánk legnagyobb ifjúsági ernyőszervezete a Nemzeti Ifjúsági Tanács. Aktív kapcsolatot tartanak a fiatalokkal és a döntéshozókkal, kettejük párbeszédét segítik. Alapvető cél, hogy a közélet iránt érdeklődő fiatalokat szólítsák meg.

Kovács Péter elnök: „Több mint kétszáz résztvevőnk érkezik Sepsiszentgyörgytől Muravidékig, úgyhogy egy nagyon nagy közösségszervezésben aktív, járatos ifjúsági közösség lesz itt velünk, Keszthelyen. A programok nagyon sokszínűek. Az egyéni készségfejlesztő workshopoktól egészen a közéleti vitákig, panelbeszélgetésekig rengeteg témát fogunk érinteni: környezetvédelem, fenntarthatóság, oktatásunk jövője, határontúli magyar fiatalok helyzete, számtalan izgalmas téma vár a résztvevőkre.”    

A rendezvényen Nagy-Vargha Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, hogy év elején stratégiai megállapodást kötött a Kulturális és Innovációs Minisztérium a Nemzeti Ifjúsági Tanáccsal. Ennek eredménye például az egyetemi önkéntes pontok létrehozása.  Hangsúlyozta a hamarosan kezdődő magyar EU soros elnökséget és az Európai Ifjúsági Konferenciát.

„Az Európai Unió politikáját, ha ismeritek, szerencsére nagyon kiemelt helyet kap az ifjúságpolitika, aminek az egyik fő gondolata az az, hogy legyen párbeszéd a fiatalok és a döntéshozók között” – fogalmazott a helyettes államtitkár.

A Nemzeti Ifjúsági Tanács szándéka azonos az EU ifjúságpolitikájával. A minél szélesebb körű párbeszéd érdekében társultak a Nemzeti Ifjúsági Konferenciával, mely a határon túli ifjúsági szervezeteket tömöríti.

„Azért fogtunk össze a Nemzeti Ifjúsági Tanáccsal, mert szerettünk volna létrehozni egy olyan szabadegyetemet, ahol minél több magyarországi tud találkozni külhoni fiatallal, hogy együtt tudjuk erősíteni egymást a nemzeti gondolatban, pláne ifjúsági vonalon. Körülbelül az volt az alapgondolat, hogy ne szabjunk határokat az ifjúságnak, ne szabjunk határokat ilyetén módon a szakmai ifjúsági munkának” – Edmár Attila, a Magyar Ifjúsági Konferencia elnöke.

A megnyitón elhangzott, a Nemzeti Ifjúsági Tanács nyári szabadegyetemén olyan fiatalok vannak, akik 10, 20, 30 év múlva a magyar társadalom különböző vezető pozícióiban lesznek. A résztvevőket a város nevében Bánhegyi Renáta önkormányzati képviselő, a házigazda nevében pedig dr. Szabó Péter campus főigazgató-helyettes köszöntötte.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek