Szabadság és összefogás

2013. november 6. (szerda)

A szabadság és az összefogás eszményét hangsúlyozták november 4-én, a szabadságharc leverésének keszthelyi megemlékezésén. Dr. Alföldi Zoltán szónok felelevenítette a november 4. utáni keszthelyi eseményeket és a rendszer megtorlását, aminek megannyi áldozata előtt kell, hogy tisztelegjünk. A megemlékezők mécsesekkel és koszorúkkal hajtottak fejet a forradalom hősei előtt.

A Szent István Dalárda éneke hívta a megemlékezőket az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 57. évfordulójára rendezett megemlékezésre a keszthelyi Szent Miklós temető ’56-os kopjafájához.

Megemlékező beszédet mondott dr. Alföldi Zoltán, a Nemzeti Kör elnöke, aki kihangsúlyozta az összefogás kultúrájának fontosságát, mely a forradalom dicsőséges 14 napja alatt átitatta az országot.
A Keszthelyi Nemzeti Kör elnöke beszédében a szabadság eszményét is körüljárta, és, hogy az mit jelenet ma nekünk. Mint mondta, sokan ma összetévesztik a szabadságot az önzéssel, miszerint ha valaki szabad, azt teszi, amit akar.

Dr. Alföldi Zoltán a továbbiakban felelevenítette a november 4. utáni keszthelyi eseményeket, valamint olyan személyeket méltatott, mint Bibó István akkori államminiszter, aki mindvégig kitartott a forradalom mellett, de említette még a húszezer bebörtönzött, a tizenháromezer internált és a több mint kétszázezer emigrációba menekült magyart.

A megemlékező beszédet végeztével imát mondtak el a résztvevők a forradalom hőseiért és áldozataiért.

(forrás, fotó: Keszthelyi Televízió www.tvkeszthely.hu)