Szakmai nap a pályaválasztás segítéséért

2018. április 7. (szombat)

11 iskola 14 pedagógusa vett részt a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs szakmai napján. A hetedikes osztályfőnökök tájékoztatást kaphattak a szakképzést érintő változásokról, majd a gyakorlati képzésekkel is megismerkedhettek a tanműhelyekben.
Az Asbóth iskola tanműhelyeiben a legújabb, 21. századi technológiát is tanulják a diákok. Az iskola nagy hangsúlyt fektet arra, hogy mind a 3, mind pedig a 4+1 éves képzés után a tanulók naprakész tudással rendelkezzenek. Az általános iskolás pedagógusoknak nagyon fontosak ezek a szakmai napok, hiszen így célzottan segíthetik a diákjaikat a pályaválasztásban.

„Nálunk a tanulók nagy része nagy valószínűséggel a szakképzésben fog a jövő tanévben továbbtanulni. Szeretnénk nekik minél többet segíteni, szeretnénk a szülőket tájékoztatni. Ehhez mindenképpen szükséges az, hogy hiteles információkkal rendelkezzünk.” – mondta Kamondiné Bóta Melinda, a Sármelléki Általános Iskola Zalavári Cirill-Metód Tagiskolájának pedagógusa.

A pedagógusok betekintést nyerhettek a női szabó képzésbe is, amely idén is hiányszakmának számít Zala megyében. A tanműhelyekben a szakoktatók néhány szóban ismertették a képzést, és szívesen válaszoltak a felmerülő kérdésekre is.A szakmai nap résztvevői a Közgazdasági Szakgimnáziumban is tájékozódhattak a képzésekről. A pedagógusok itt is több tantermet meglátogattak, és az iskolát is bejárták. A Közgázban jelenleg ügyvitel és közgazdaság ágazatban folyik a szakképzés, a jövőben azonban a logisztikus szakmát is oktatná az intézmény.

„Jöhetnek olyan tanulók, akik szorgalmasak, tanulnak, van némi elképzelésük arról, hogy majd hogyan szeretnének elhelyezkedni. Itt az érettségi mellett egy szakmát is fognak kapni. Tehát a szakgimnáziumok tanulói a közismereti tantárgyak érettségije mellett fognak vizsgázni egy komplex szakmai tantárgyból, aminek a végén egy szakmát is kapnak, de természetesen ezt folytatni kellene tovább.” – tájékoztatott Siszler Katalin, a ZSzC Keszthelyi Közgazdasági Szakgimnáziumának intézményvezetője.

A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Zalaegerszegi Szakképzési Centrummal karöltve minden évben szervez pályaorientációs napot a pedagógusoknak. A program célja, hogy a nyolcadik osztály kezdetével az osztályfőnökök célirányosan tudják a diákokat a megfelelő szakmák felé terelni. Emellett fontos az is, hogy tájékoztatást kapjanak a különböző törvényi változásokról.

„Nagyon fontos, hogy megfelelő információk tükrében tudják segíteni a diákokat és szüleiket, hiszen ez egy nagyon felelősségteljes feladat az ő részükről. A folyamatosan változó rendszert nagyon nehéz nyomon követni úgy, hogy valaki 3-4 évente kerül ebbe a szerepbe. Ebben próbálunk ma segíteni úgy, hogy végigvisszük őket a szakképző intézményeken, és bemutatjuk, hogy melyik intézményben milyen szakmát, milyen szakgimnáziumi képzést lehet megszerezni.” – emelte ki Bangó-Rodek Viktória, a Zala Megyei Iparkamara szekképzési csoportvezetője.

A Keszthelyi járás általános iskoláiból érkezett pedagógusok a város négy szakképző intézményébe látogathattak el a program során.

Regman Karola – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/8681/szakmai-nap-a–palyavalasztas-segiteseert/