Szakmák testközelből

2018. október 18. (csütörtök)

A fodrászok, a villanyszerelők és a cukrászok képzésébe is beleshettek a gyenesdiási Kárpáti János Általános Iskola nyolcadikosai. A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a VSZK-ban és az Asbóth iskolában szervezett üzemlátogatást azzal a céllal, hogy megkönnyítse a végzős általános iskolás diákok pályaválasztását.
Az Asbóth iskola képzéseibe nyerhettek betekintést a nyolcadikos diákok hétfőn. A szakoktatók röviden beszámoltak a szakmához szükséges ismeretekről, és az elhelyezkedési lehetőségekről is. A fiatalok az egészségügyi szaktanteremben néhány masszázs mozdulatot és fizikoterápiás kezelést próbálhattak ki, de a vérnyomásukat is megmérethették. A diákok hasznosnak találták a szakképző intézményben tett látogatást.

„Elsősorban megtapasztalhattuk, hogy milyen szakmákat tanulhatunk a következő években. A fodrászatban hajsütéseket és fonásokat láthattunk, a kozmetikában pedig masszázsokat és sminkeket mutattak be nekünk. A fizikoterápia is nagyon érdekes volt, vérnyomást mértünk és az emberi testet tanulmányoztuk.” – mondta a gyenesdiási Kárpáti János Általános Iskola és AMI tanulója, Vidovics Anett.

A diákok a villamos műhelybe is beleshettek, itt elsősorban a fiúk figyelték nagy érdeklődéssel a munkát. A fiatalok tájékoztatást kaphattak arról, hogy a képesítés megszerzése után azonnal munkába állhatnak, az érettségivel rendelkezők pedig felsőfokú tanulmányokat folytathatnak.

A nyolcadikosok a Festetics-kastélynál láthatták az építőiparban tanuló fiatalokat munka közben. A leendő szakemberek a kastély homlokzatának vakolásán és festésén dolgoztak. Az általános iskolások számára nagy segítség, hogy testközelből is láthatják a képzéseket.

„Kifejezetten érdekes volt, hogy mennyi új dolgot lehetett ezekkel látni, hogy teljesen mások, mint amit elképzeltem így külső szemmel. Most, hogy így jobban belenéztem, így már több embert is elkezdett érdekelni. Szerintem nagyon jó, érdekes bemutatások voltak.” – tette hozzá egy másik diák, Pálmai Marcell.

A tanüzem látogatásokat minden évben a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara végzi azzal a céllal, hogy megkönnyítse az általános iskolások számára a pályaválasztást. A program nagyon népszerű a szülők és a pedagógusok körében is, sok iskola kifejezetten kéri a kamarát az iskolalátogatások megszervezésére.

„Hagyományosan már a tavalyi évben is voltak itt a gyenesdiási végzős diákok, és idén is kérték a pályaválasztás előtt álló nyolcadikos diákok osztályfőnökei, hogy ide, a VSZK-ba illetve az Asbóthba tanműhely látogatás keretén belül az ott folyó oktatással megismerkedhessenek.” – tájékoztatott Csiszár Ildikó, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs tanácsadója.

Keszthelyen legközelebb a Pályaválasztási Kiállítást megelőzően, november 14-én lesz lehetőségük az általános iskolás diákoknak üzemlátogatásra.

Regman Karola – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/9165/szakmak-testkozelbol/?fbclid=IwAR2OTOhBSiA8auPlJcnNNs_uPgwgWSKLDtbLITk5b9UJGBiO_z8IxsDH-A8