Szalagavató a Premontreiben

2023. február 28. (kedd)

Szalagavató volt a Premontrei Szakgimnáziumban. Az iskola 47 diákja indult el a felnőtté válás útján. Az intézmény a gyenesdiási moziban rendezte meg az ünnepséget. A csornai rend fenntartásában működő iskolában informatikai, pedagógiai és egészségügyi oktatás zajlik. A tanulói létszám már meghaladja a 240-et.

Az iskola zászlaja mögött vonultak be a diákok a szalagavató ünnepségre. Két szakon, informatikai és pedagógiai asszisztens képzéseken, összesen 47 diák készül az érettségire. „Minden jó ügyért készen”- hirdeti az iskola jelmondata. Az intézmény célja, hogy olyan tudást adjanak a fiataloknak, amely lehetővé teszi elhelyezkedésüket a munkaerőpiacon.

„Ez mellett nagyon fontos a személyiségfejlesztés, az hogy a változó világban az újra és újra…a technikai fejlődések változásai miatt ők képesek legyenek megújulni minden egyes évben, minden egyes technológiai időszakban és erre próbáljuk megtanítani őket szakmailag. Illetve emberként is legyenek mindig jóra készen” – mondta Balogh Csaba igazgató.

Az iskola fenntartója a Csornai Premontrei Apátság. Száraz Krisztián Dávid atya áldotta meg a szalagokat. A 900 éves múltra visszatekintő rend nagy hírnevet szerzett magának az oktató-nevelő munka terén. A tanulóknak ez nagy ünnep. Az eseményen elhangzott, hogy a diákok kisgyermekként érkeztek és az érettségi felkészüléssel a felnőtt kor kapujába lépnek most.

Reinprecht Zsolt tanuló: „Én informatikát tanulok. Úgy vélem, hogy azt az oktatást, amiért ide jöttünk, azt mi megkapjuk, informatikusokká válunk, ha úgy adja az élet. Mindent beleadunk.”

A 25 leendő informatikusnak és a 22 pedagógiai asszisztensnek fontos időszak kezdődött meg. Az érettségi az első nagy kihívásuk, utána technikumi képzésben maradhatnak a keszthelyi intézményben. A Premontrei Szakgimnázium kínálatai elsősorban a munkaerőpiaci igényekhez igazodnak. Cél, hogy jó kereseti, elhelyezkedési és továbbtanulási lehetőségeket biztosítsanak diákoknak.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/10096-szalagavato-a-premontreiben

Képek