Szalonkoncert könyvbemutatóval

2019. augusztus 1. (csütörtök)

A Klassz a pARTon fesztivál program keretében igazi szalon koncertre várták a komolyzene kedvelőit tegnap este a Helikon Kastélymúzeum tükörtermébe. A Grazioso Quartet és Podhorányi Zsolt művelődéstörténész a dualizmuskori Magyarország arisztokrata szalonjainak szereplőit és szokásait idézte meg a történelmi falak között egy zenés beszélgetéssel. A rendezvényen a közönség megismerhette a Dámák a kastélyban című kötetet is.
A kastély ódon történelmet idéző falai között csendült fel Haydn Pacsirta quartettje .Igazi szalonkoncertre várták az érdeklődőket a Klassz a pARTon kedd esti programján. A Nemzeti Filharmonikusok tagjaiból alakult Grazioso Quartet mutatkozott be a Festetics kastélyban. A budapesti muzsikusok tizenkét éve dolgoznak együtt, a zene élvezetét a legkiválóbb vonósok adták a keszthelyi közönségnek.

„Én egy nagyon ismert és világhírű vonósnégyesben játszottam húsz éven keresztül a Budapest Quartetben. Bársony Lászlóval,Botvai Károllyal és Kiss Andrással együtt, és sajnos Kiss Andrásnak a halálával ez a csoda történet megszakadt és tulajdonképpen a kollégáim érezték úgy,hogy akkor próbálkozzunk egy más felállásba.”- mondta el a Liszt-díjas Balogh Ferenc.

A vonósok megadták a hangulatot egy beszélgetéssel egybekötött könyvbemutatóhoz. A koncerten mutatták be Podhorányi Zsolt arisztokrata hölgyek életéről szóló kötetét. A Dámák a kastélyban című könyv írója a közönségnek is elmondta,hogy történészként és újságíróként az elbeszélt történelem a terepe, s mivel a több száz éve élt hercegnők ritkán tudnak mesélni, egyéb személyes dokumentumok után kutat. Naplók, levelezések, feljegyzések segítségével tárta fel a dámák, asszonyok, lányok,cselédnők életét.

„Fotóztam egyre módszeresebben ezeket a kastély romokat,másik végzettségem történész,bölcsész, arra gondoltam,hogy lehetne egy olyan kötetet létrehozni ahol az írott szöveg illetőleg a fotó azonos súllyal szerepel. S akkor egy ilyen albumszerű,múltidéző könyvek jöttek létre.”- mondta a könyv szerzője.

A szerző a történelmi hűséget magára nézve kötelezőnek tartotta az írásnál. A kötet összes női szereplőjével érdekes portrékat tár az olvasó elé. A főrangú hölgyek sorsát híres dámákat mutat be ,akiknek élete meghatározta a kort, pályájuk jól dokumentálható, és különleges egyéniségük lámpásként világította be környezetüket. Akinek sorsuk mintákat adott saját korukban.A könyvbemutatóval egybekötött szalonkoncert egyben irodalmi és zenei élményt nyújtott a közönségnek.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/6277-szalonkoncert-konyvbemutatoval?fbclid=IwAR3BTyWYe9M6iw9S5h0oKn7TfLGDiIV-QelUG-9dJdjjSx-t97RPB7z2lEY