Szárazon a HUNcat katamarán

2012. november 8. (csütörtök)

A vitorláscsapat már hagyományosan a nyilvánosság előtt emelte partra kéttestű hajóját. Az esemény jó alkalmat ad a szezon értékelésére, illetve a jövőbeni tervek felvázolására.

Az idei év utolsó pillanatait töltötte a Balaton vízén a HUNcat katamarán. A KJAVSE kikötőben az előző évek gyakorlatának megfelelően a daru elfoglalta helyét, miközben a csapat tagjai és segítőik leszerelték a hajó felszereléseit és előkészültek a daruzásra.

2,3 tonna, 12 méteres hosszúság és közel 8 méter szélesség – egy ekkora méretű katamarán kiemelése méretes darut és nagy odafigyelést kíván. A hevederek hamarosan meg is megfeszültek és május óta először volt szárazon a kéttestű hajó. Az emelés sikeres volt, melynek során egy nem várt hibát is felfedeztek a kormánylapáton. Mielőtt teljesen a bakokra engedték volna a HUNcatet, még leszerelték a kormánylapátokat, majd a daru elengedte a több mint két tonnás vitorlást.

A vitorlássport szerelmeseinek a tél a pihenés időszaka, amely alkalmat ad a szezon értékelésére. A Keszthely-Balatonkenese rekorder hajót a tulajdonos Rajnai István szeretné fejleszteni. Mivel technikai sportról van szó, ez nagy anyagi vonzattal jár. Szerencsére a szponzorok, és a nemrég indított támogatói póló erre lehetőséget teremt.

A jövő évi Kék szalagon katamaránok nem indulhatnak, de így is megvannak már a kitűzött célok. A csapat szeretné a Balaton abszolút leggyorsabb hajója címet megszerezni. A legénység marad a régi jól működő felállásban. A tél a vízen kívüli felkészülésé lesz az új vitorla beszerzésével, illetve a kormánylapát megjavításával. Remélhetőleg a tavasz időben köszönti majd a sportembereket és mielőbb a KJAVSE gyepéről visszakerülhet a HUNcat a Balaton vízébe.

(forrás, fotó: Keszthelyi TV www.tvkeszthely.hu)

Kapcsolódó cikkek:
Újra vízen a HUNcat katamarán
Rekordot döntött a keszthelyi Huncat
Nyert Keszthely, nyert a Huncat