Szavazás Keszthelyen

2022. április 5. (kedd)

Keszthelyen a nyolc egyéni választókerületében összesen 17 szavazókörben adhatták le voksaikat vasárnap reggel hat órától 19 óráig a választópolgárok. Már a délelőtti órákban magas volt a részvétel a szavazókörökben, kora délutánra pedig egyes helyeken meghaladta az 50%os részvételt a szavazók aránya. A választás tisztaságát rendbontás nem zavarta Keszthelyen.

Már a reggeli órákban is sokan elmentek szavazni a keszthelyi választókerületekben. Több szavazókörben sorban állás volt. A szavazásra jogosult állampolgárok fegyelmezetten vártak. Mind a keszthelyi mind pedig más területen lévő, de átjelentkező lakóhellyel rendelkező állampolgárok igazolták a szavazásra jogosultságot. A szavazás menetével kapcsolatos tájékoztatást követően aláírtak és a szavazófülkében leadták voksaikat. Többen elmondták miért mentek el szavazni.

„Azon túl, hogy állampolgári kötelességem, azontúl nekem különösképpen nagy okom van rá. Engem a Rákosi – rendszer, az egész családomat – anyám, apám ott haltak meg- én meg a két testvéremmel kamaszként ott voltunk három évet. Mint mondjak, a fél életünket mindnyájunknak tönkretette”- mondta Lukács Mária.

A szavazók a lakóhely szerinti jelöltre és a számukra legszimpatikusabb pártlistára szavazhattak. Délután egy órára már magas volt a részvételi arány.

„Reggel 6 óra óta jönnek a választópolgárok szavazni. A 3. számú szavazókörben már egy órakor 38%-a a választópolgároknak eljött szavazni. A szavazás eddig problémamentesen zajlott. Az első szavazók ebben a körzetben igen kevés arányban vettek eddig részt, de reméljük, hogy eddig még jönni fognak.”- adott tájékoztatást Karacsi Gábor.

Hogy miért tartják fontosnak a voksolást, szinte mindegyik szavazókörben azonos választ kaptunk. Vajda Árpád a következőt mondta.”Hogy érvényesüljenek az ehhez kapcsolatos jogaim.”

A Ranolder iskolában, a 7-es számú választókörbe is reggel 6 óra óta folyamatosan érkeztek a szavazók.

„Különlegessége a 7-es számú szavazókörnek, hogy az összes átjelentkező itt van nálunk és ez 344 embert jelentene és az még hozzájönne. hogy aki átjelentkezik az általában el is jön.”- mondta el a Szavazatszámláló Bizottság elnöke, Dr. Brazsil József Mihály.

A Nemzeti Választási Irodától már februárban megkapták a levelet az átjelentkezők arról, hogy pontosan hova, melyik szavazókörbe kell menni, szavazni.

„Pécs belvárosi körzetéből jöttünk és nagyon fontosnak tartjuk mert állampolgári kötelességünk is, hogy szavazzunk és szeretnénk a választást olyan irányba eldönteni ami a mi hitünk szerint való.”- nyilatkozott Trimm László.

A szavazókörök bezárása után bontották az urnákat és elkezdődött a szavazatok számlálása. Keszthely város jegyzőjétől kapott információk alapján elmondható, hogy Keszthelyen a választás napján a nyitás és zárás is időben megtörtént, a nap folyamán a választás tisztaságát zavaró esemény nem történt. Az első szavazók listáján 365 fő volt, hogy ebből mennyien szavaztak, nem tudni. A Keszthelyről átjelentkezettek valamint a külképviseleten regisztráltak szavazatait szombaton számlálják.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/9012-szavazas-keszthelyen