Szederzselé, törökmogyoró, hársfaszirup – zsűrizték a tortákat

2024. május 28. (kedd)
KesztHelyi identitás

Zsűrizték a Keszthely Város Tortája pályázatra nevezett kreációkat. Az idei kiírásra összesen nyolc – négy hagyományos és négy reform – tortával neveztek. A bírálók tegnap kóstolták meg az édességeket a VSZK-ban. A győztest június 1-jén, szombaton, Keszthely Város Napján hirdetik ki.

Az íz, az állag, a textúra és küllem mellett a technológiai eljárásokat, valamint a Keszthelyhez, térséghez kötődő regionalitást is figyelembe vette a zsűri. Hattagú, szakmai grémium kóstolta a nevezett alkotásokat. A pályázatot meghirdető Keszthely Város Önkormányzatának szakmai partnere a Magyar Cukrász Ipartestület.

Homoktövis paszta, szederzselé, hársfaszirup, kávé, és törökmogyoró is szerepelt a torták összetevői közt. Egyre átgondoltabb koncepciókkal találkozik a zsűri. A bírálat természetesen anonim volt. A zsűri nem tudta, hogy ki, vagy milyen egység nevezett az adott kreációval. Újdonság, hogy idén nem csak keszthelyi és zalai cukrászdák, hanem cukrász szakmát oktató szakképző intézmények is nevezhettek. A zsűri idén is hagyományos és reform kategóriában hirdet győztest.

„Már a kiírásban benne foglaltuk, hogy Keszthely Város Napján már ez kóstolható lesz, reményeink szerint több cukrászdában és ezúton is kérjük a keszthelyi cukrászdákat, illetve a vendéglátó egységeket, hogy népszerűsítsék ezt a kezdeményezést, hiszen ennek az alapvető célja az egy közösségépítés, egy közös gondolkodás, Keszthely jó hírének és a város imázsának az építése” – nyilatkozta Kovács Szabolcs turisztikai tanácsadó, a Balatoni Turizmus Szövetség elnökségi tagja.

A „Keszthely Város Tortája 2024” és a „Keszthely Város Reform Tortája 2024” cím győztesét június 1-jén, szombaton, Keszthely Város Napján hirdetik ki.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek