Szegénység elleni világnap Keszthelyen

2018. október 19. (péntek)

Október 17-e a szegénység elleni küzdelem világnapja. Ebből az alkalomból szervezett programot az ellátottaknak a Szent Erzsébet Alapítvány. Rendőrségi tájékoztató és múzeumlátogatás is része volt a napnak, amely egy közös vacsorával zárult az népkonyhán.
Az október 15-én életbe lépett törvénymódosításróll és annak következményeiről kaptak tájékoztatást a Szent Erzsébet Alapítvány ellátottjai. A rendőrség képviselői elmondták az utcán élést tiltó rendelet fő célja, hogy elkerüljék a – főként a téli hideg okozta – tragédiákat. Keszthelyen nagyjából 15 ember él életvitelszerűen az utcán, sok ellátottnak azonban megoldott a lakhatása.

„Az egyik ismerős odafogadott magához, a Józsi bácsi. Megvagyok egy kis szobában, úgyhogy nagyon örülök neki. Hogyha úgy van, akkor segítek a kertben neki ezt-azt, meg elvagyok a gyümölcsösben neki segíteni.” – mondta az egyik ellátott, Pápai Endre.

Dr. Sipos Gyula, Zala megye rendőrfőkapitánya kiemelte, a rendvédelmi szerveknek nem céljuk a büntetés. Kérte az érintetteket, hogy működjenek együtt a rendőrökkel annak érdekében, hogy a helyzetet békésen tudják kezelni. Dr. Horváth István keszthelyi rendőrkapitány hozzátette, a rendőrség lehetőségeihez mérten segít azoknak, akik hozzájuk fordulnak és együttműködnek velük.

„Mi a rendőrségen tudjuk, hisszük, hittel valljuk, hogy van dolgunk abban, hogy az embereket minden élethelyzetükben segítsük. Segítsük akkor, amikor bűncselekmények áldozatai, segítsük akkor, amikor a gyermekeik neveléséről van szó az iskolai bűnmegelőzési programokban, és segítsük a társadalomnak az egyik legelesettebb rétegét, akik akár önhibából, akár szükségszerűen a közterületre szorultak.” – tájékoztatott a keszthelyi rendőrkapitány.

Az alapítvány idős, nyugdíjas ellátottjai a Történelmi Panoptikumot látogathatták meg a világnap alkalmából. Közülük sokan egész életükben a városban éltek, de eddig még nem volt lehetőségük megnézni a múzeumot. A Szent Erzsébet Alapítvány vezetése évente többször igyekszik változatos programokkal megszépíteni a rászorulók mindennapjait.

„A mi ellátotti körünk vagy hajléktalan emberekből vagy többnyire egyedülálló idősekből áll, és minden alkalmat megragadunk, hogy valamilyen ünnepet varázsoljunk az ő életükbe. Ezért is szerveztük ezt a mai programot úgy, hogy meglátogattuk itt a Történelmi Panoptikumot, a Babamúzeumot. Szeretnénk is megköszönni a vendéglátóinknak, Túri Török Tibornak a szívességét, hogy ezt ingyen tehettük meg.” – tette hozzá Komoróczi Lajos, a Szent Erzsébet Alapítvány Nappali Melegedő és Népkonyha intézményvazetője.

A Babamúzeumban egy kis ünnepség várta a résztvevőket, a délután pedig egy közös vacsorával zárult az alapítvány ingyenkonyháján.

Regman Karola – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/9168/szegenyseg-elleni-vilagnap-keszthelyen/?fbclid=IwAR0lWcB2iVzpDrqNrY4ZFVtMp3oObm-Hl2epO0BAeJldlTX6AB-g-A86liY