Székelyudvarhelyi értékek Keszthelyen

2023. április 18. (kedd)
Képzőművészek, zenészek és fotósok mutatkoztak be a városban. A Két kultúra, egy HELY-en című programsorozatot a két település testvérvárosi kapcsolatát erősítette. A programot Európa Kulturális Fővárosa projekt támogatta.

A”Székelyudvarhelyi értékek” című szabadtéri fotókiállítás a két város közötti kulturális kincseket erősíti. A testvérvárosi kapcsolat Székelyudvarhellyel tizenhárom éve működik. A két város művészeti, népművészeti csoportjai a pandémia előtti időszakban több alkalommal is látogatást tettek egymás városában.

Elekes Gyula, székelyudvarhelyi tűzzománc művész: „Több olyan kiállítást sikerült ide elhozni, fotókiállításokat, képzőművészeti kiállításokat, ismeretterjesztő kiállításokat, amelyek bemutatták a Székelyudvarhelynek az értékeit. Azokat az értékeket, amelyek a múltban teremtődtek, vagy éppen a teremtési folyamatnak a közvetlen közeli eredményei.”

A keszthelyi Fő téren látható kiállítás Székelyudvarhely történetét meséli el képekben nyolc fotóművész lencséjén keresztül. A tárlat testvérvárosunk csodálatos természeti adottságait, patinás épületeit és más kincseit vonultatja fel az érdeklődők előtt. A megnyitón Dr. Simon Mária Tímea, a Székelyudvarhelyi Művelődési Ház igazgatóasszonya többek között arról beszélt, milyen fontos városuknak a Keszthellyel való együttműködés. Mindkét településnek fontosak a közös kulturális értékek.

Keszthely városában élők már ismerték Székelyudvarhelyet előtte is, de én azt gondolom, hogy ez a kapcsolat tovább erősíti ezt, hogy sok közös dolgot tudunk csinálni. Ilyenek a programok is. Ilyen apró kiállítás, vagy közös zenék, közös táncolás. Ez mind-mind erősíti a kapcsolatot, és ez a legfontosabb, hogy ne csak egy hivatalos, protokolláris kapcsolat legyen, hanem valóban élő, kulturális kapcsolat. Abban egészen biztos vagyok, hogy Székelyudvarhelynek a kulturális kisugárzása az nagyon erős marad, hiszen az erdélyi magyarságnak az egyik központja. ” – mondta Manninger Jenő, Keszthely város polgármestere.

A szabadtéri kiállítás a Veszprém Európa Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt támogatásával valósult meg. Április 27-ig tekinthető meg.

Király Erika – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/10260-szekelyudvarhelyi-ertekek-keszthelyen

Képek