Szekerek, kocsik, szánok

2023. július 7. (péntek)
KesztHelyi identitás

Megnyílt a keszthelyi Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely Fogatolt Jármű Gyűjtemény Látványtára. Egy, a látogatók elől eddig elzárt udvarban és épületegyüttesben mutatják be a szekereket, kocsikat. A látványtár különbözik a megszokott múzeumi kiállítástól, a látogatók a kulisszák mögé leshetnek be.

Lőcsös, alföldi, fatengelyes, hosszú – ilyen szekértípusok láthatóak a most megnyílt látványtárban. Kocsikat, szánokat és mindezek alkatrészeit is felsorakoztatja a keszthelyi Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely.

„Az első darabjaink még a 19. század második feléből származnak, néhány szekerünk van, amit a millenniumi kiállításból kapott meg a múzeum. A tényleges gyűjtés inkább az ’50-es években kezdődött el, amikor a muzeológus kollégák szisztémásan elkezdték gyűjteni azokat a szekereket, kocsikat, szánokat, amik a mi gyűjtőkörünkhöz kapcsolódnak, tehát mezőgazdasági tevékenységhez kapcsolódóak”- mondta televíziónknak a kiállítás kurátora, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum általános főigazgató-helyettese, Kőrösi Andrea. 

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum Fogatolt Jármű Gyűjteménye 286 tételt számlál. A legértékesebb darabok a saját és más intézmények kiállítását gazdagítják, itt a gyűjteményi darabok láthatóak. Keszthelyen 15 szánt, 10 kocsit és 30 szekeret nézhet meg az érdeklődő. Az egykori juhhodály épületegyüttes eddig nem volt látogatható. A most végbement átalakításoknak köszönhetően nyílt meg az új tér.

Estók János főigazgató: „A Georgikon Majormúzeum jól tudjuk, hogy rengeteg tárggyal, rengeteg olyan dologgal rendelkezik, amely a nagyközönség számára érdekes, értékes, kíváncsivá teszi őket és bennünket is őszinte örömmel tölt el, hogy egyre több mindent tudunk megmutatni. Ezért nyitjuk meg újabb és újabb részét a majornak.”

Több járművet restauráltak a szakemberek. A Magyar Mezőgazdasági Múzeumnak az a szándéka, hogy a többi szekeret és kocsit a látogatók előtt újítanak fel. A különféle szekereket, kocsikat és szánokat egykor nemcsak személyszállításra használták, hanem a terményszállítás terén is jó szolgálatot tettek. Az újonnan átadott raktárban ezeknek az eszközöknek különböző típusait fedezhetitek fel.

A látványtár megnyitóján elhangzott, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumnak Keszthely különleges hely. A major épületeiben és az Élménygazdaságban játszva lehet tanulni. Az új kiállítást Manninger Jenő polgármesterrel nyitotta meg Estók János főigazgató.

„2022-es évre visszatekintve elmondhatjuk, hogy kihívásokkal teli, mégis eredményes időszakon vagyunk túl a turisztikai ágazatot is tekintve. Kiváló természeti adottságainkra és kulturális örökségünkre alapozzuk az idei turisztikai szezont is, a fogatolt járműgyűjtemény pedig kuriózuma lehet városunknak” – mondta köszöntjében Manninger Jenő polgármester.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum bővítené keszthelyi látványtárait, szeretnék a talajművelő eszközök, ekék tárlatát is megnyitni.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek