Szendrey Júliára emlékeztek

2023. szeptember 7. (csütörtök)

Halálának 155. évfordulóján emlékeztek Szendrey Júlia életére és munkásságára. A balatoni Múzeumban Lukács Gábor egyetemi docens és Gyimesi Emese irodalom- és társadalomtörténész beszélgetett. Petőfi özvegyéről máig sok téves információ kering, ezeket igyekeztek eloszlatni a szakemberek.

Az idén Petőfi Sándorra emlékezik az ország, de nagy költőnk mellett hitvese is előtérbe kerül. Különösen így van ez Keszthelyen, Szendrey Júlia szülőhelyén, ahol több programot is szenteltek az ő emlékének. Nemrég újult meg és bővült ki az emlékszoba, ahol az érdeklődők az egykori uradalmi életbe is bepillanthatnak Lukács Gábor kutatásainak köszönhetően.

„Ez azért érdekes, mert az uradalom az egy olyan speciális egység volt, ami majdnem 1000 éven keresztül meghatározta a magyar gazdaságtörténetet, társadalomtörténetet. Ha úgy tetszik, akkor majdnem minden városnak, majdnem minden falunak a történeténél elengedhetetlen az, hogy ismerjük annak a nagybirtoknak, ami ott működött a határában a történetét. Harmadrészt meg a jobbágyi birtokoknak a  leírása, ha úgy tetszik az akkori adóbevallások azok azért viszonylag szegényesen maradtak fenn.” – mondta Dr. Lukács Gábor, a MATE Georgikon Campus docense.

A keszthelyi évekről, Szendrey Ignác ispánságának idejéből nagyon kevés forrás maradt fenn, így az nehezen rekonstruálható. Nem úgy, mint Petőfi és Júlia megismerkedésének története, amely a korabeli leírásoknak, levelezéseknek köszönhetően megmaradt. Gyimesi Emese arról beszélt, Szendrey családtörténetéről nagyon sok kiadatlan forrás maradt fenn, ami teljesen új megvilágításba helyezi a nemzet özvegyét és a családtagokat.

„Szendrey Júlia egy nagyon mély érzésű ember a naplói, az írásai alapján. Nagyon mély önelemző képessége van, ami szerintem mai szemmel különösen izgalmassá teszi az ő írásait, hogy mennyire mély küzdelmeken keresztül jut el addig, hogy igent merjen mondani Petőfinek, és hogy az élete további részében is úgy hozza meg a döntéseit, hogy közben ez a nagyon finom önreflexió folyamatosan ott van.” – emelte ki Gyimesi Emese – irodalom- és társadalomtörténész, Szendrey Júlia kutató.

Az emlékesten Manninger Jenő köszöntötte a résztvevőket. Keszthely polgármestere arról beszélt, a városban nagyon sok olyan személy volt, aki öregbítette a település hírnevét. Hozzátette, fontos őket újra és újra reflektorfénybe állítani. A Petőfi 200 programok sora még nem ért véget. A Georgikonon izgalmas előadások lesznek az ősszel a Petőfi korabeli agráriummal kapcsolatban, de a Szendrey emlékszobában is lesznek programok.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek