Szendrey Júliára emlékeztek

2017. december 30. (szombat)

189 évvel ezelőtt, 1828. december 29-én született Szendrey Júlia Keszthelyen. Ebből az alkalomból a Szendrey Emlékszoba fenntartója, a Georgikon Kar képviselői koszorút helyeztek el az emlékház falán. A Georgikon 2018-ban több rendezvényt is tervez Szendrey születésének 190. évfordulója alkalmából.
Szendrey Júlia életéről és munkásságáról tartott beszámolót Dr. Lukács Gábor a Szendrey Emlékszobában. Petőfi Sándor özvegye 189 évvel ezelőtt született Keszthelyen, és bár nem sok időt töltött a városban, emlékét ma is őrzik. A Georgikon Kar fenntartása alatt működő kiállítóhelyen nem csak Petőfi özvegyeként, hanem költőként és forradalmárként is bemutatkozik.

„Szendrey Júliáról kialakított kép az a halála óta eltelt csaknem másfél évszázadban elég komolyat változott. Kezdetben Petőfinek az özvegye, hol Petőfi hűtlen özvegyeként tartották számon. Aztán amikor előtérbe került egy kicsit Szendrey Júlia az irodalmár, vagy Szendrey Júlia a forradalmár, akkor egy picit változott ez a kép.” – mondta az emlékszoba gondnoka.

Az emlékszoba fenntartói minden évben fontosnak tartják, hogy megemlékezzenek a nagy magyar költő özvegyéről. A legújabb kutatásoknak köszönhetően Szendrey Júliának egyre több irodalmi munkája lát napvilágot, és a Petőfit követő életéről, valamint Horváth Árpád történésszel kötött házasságáról is egyre többet megtudhat a nagyközönség. A péntek délelőtt tartott megemlékezésen az ünneplők koszorút helyeztek el az emlékszoba falán lévő táblánál.

Jövőre, a 190. évforduló alkalmából több programot is terveznek itt Keszthelyen. Összeállítanának egy kötetet a legújabb, Szendrey Júliára vonatkozó kutatásokból, de lesz emlékülés és a Szendrey emlékszoba kiállítása is megújulhat majd.

Regman Karola – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/8443/szendrey-juliara-emlekeztek/