Szendrey, Petőfi, Keszthely címmel nyílt kiállítás

2023. március 15. (szerda)
Megnyílt a Szendrey, Petőfi, Keszthely című időszaki tárlat a Balatoni Múzeumban. A kiállításon egyik legnagyobb költőnk és hitvese életútját ismerhetik meg a látogatók. Az összeállítás interaktív elemeket is tartalmaz, így többek között szelfie-t is készíthetnek az érdeklődők a Pilvax kávéházban.

Petőfi Sándor és Szendrey Júlia életútját mutatja be a tárlat. Nem csupán a költői vonalat erősítik a kiállításon, a szerelmes kapcsolatot is megismerhetjük. Az egyik legtermékenyebb költőnk mellett Szendrey Júlia sokszor féleértett cselekedeteiről is olvashatnak a látogatók. Objektív képet tárnak elénk életéről, megmutatva azt, hogy, tettei és az őt ért bántalmak mögött milyen lelki vívódások zajlottak.

A kiállítást Dr. Petánovics Katalin néprajzkutató nyitotta meg, aki maga is állított össze korábban Szendrey Júliáról anyagot. Vallja, Keszthelynek nem szabad megfeledkeznie szülöttéről, és nagy öröm, hogy többen is gondoskodnak arról, hogy ne merüljön feledésbe az ő emléke.

„Nagyon örülök, kell, hogy az emlékezetet fenntartsuk. Azért, mert valakit szeretünk, attól még sokszor elfeledkezhetünk róla. De hogyha időről időre valamit megmutatunk belőle, akkor emlékezni fogunk rá.”

A tárlaton megismerhetik a látogatók a 19. századi Keszthelyt. Az interaktív kiállításon egy kávéra is beülhetnek az érdeklődők a forradalmárok közé, ahol akár fotót is készíthetnek magukról. Az eredeti műtárgyakat a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum adta kölcsön a Balatoni Múzeumnak. Az információs táblák olvasása közben az is megnézhető, hogy milyen fegyverekkel harcoltak a szabadságharc hősei. A kiállítást egy pályázat is segítette.

„2021 őszén jelent meg egy NKA pályázat a Petőfi 200 emlékév kapcsán és akkor azt mi megpályáztuk, hogy a Balatoni Múzeum szeretne egy olyan kiállítást, amelyen Petőfi Sándor megjelenik.” – mondta el Németh Péter igazgató.

Már az oda vezető úton is több olyan játékos elem jelenik meg a kiállításon, amely nemcsak élvezhetőbbé teszi a tárlatot, de témájának jobb megismerését is elősegíti. Minden korosztály látogatóit várják akár a nyári szezonban is, egészen szeptember 16-ig.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek