Szent István elvei ma is aktuálisak

2021. augusztus 23. (hétfő)

Szent István elvei ma is aktuálisak – ez hangzott el Államalapító Szent István ünnepén Keszthelyen. A Zenepavilonnál tartott ünnepséget szentmise előzte meg, melyet Dr. Udvardy György veszprémi érsek celebrált. Elhangzott, a keresztény értékekre nagy hangsúlyt kell fordítani napjainkban is.

A szentmisén Dr. Udvardy György veszprémi érsek úgy fogalmazott, Szent István ünnepe a múlt és a jövő ünnepe is egyben. István király ugyanis a keresztény értékrend szerint alapította meg az államot, mely még ma is aktuális. Az okos ember példáját hozta fel mintának, aki sziklára építette házát, így az ép maradt. Az érsek hangsúlyozta, a szikla Jézus tanítását, a keresztény értékeket szimbolizálja. Úgy fogalmazott, az államalapítási ünnep abban is megerősít bennünket, hogy bátran kell élni a krisztusi parancsok által.

„Fontos látni Jézus tanításának az erejét. Fontos látni azt, hogy ez az igazság, fontos látni azt, hogy életre vezet bennünket. Fontos látni, hogy mi a jó és mi a rossz és a kettő közötti különbséget. Fontos dönteni a jó mellett. De Testvérek, újabb feladatunk is van, ami az egyháznak mindig is feladata volt, de talán ez most elevenebben érint bennünket. Meg kell tanulni küzdeni a jóért.”

A szentmisét követően Zichy Emőke református lelkész, Honthegyi Zsolt evangélikus lelkész, valamint Dr. Udvardy György külön-külön áldották meg az újkenyeret. Hálát adtak Istennek azért, hogy ismét eljött az ünnep.Az eseményen Manninger Jenő országgyűlési képviselő hangsúlyozta, 2010-ben a Parlament az alkotmányban is rögzítette Szent István alapelveit, a keresztény Európához tartozást.

„A diktatúrában az állam az inkább az erőszakszervezeteknek volt a megtestesítője, de ma már tudjuk, hogy az állam a rend és a biztonság lehetőségét teremti meg és az államalapításnak ez a fontos feltétele. Rend, biztonság és hát természetesen a hit lehetősége, a kultúra biztosítása. Ez volt a feladata Szent István államalapításának is és ezt az utat kell járnunk nekünk is.”

Nagy Bálint polgármester beszédében úgy fogalmazott, István király Magyarország jövőjét a fejlettebb, jól megszervezett, törvények szerint élő nyugati világ, a keresztény Európa részeként képzelte el.

„Szent István király nagysága nem csak abban rejlik, hogy bátor és felelősségteljes döntést tudott hozni, hogy a magyarság felhagyjon korábbi életformájával. Hanem abban a kitartó tehetségében, amellyel az álmát képes volt megvalósítani. Meg tudta őrizni országa függetlenségét, a Német-Római császár akkoriban egész Európára kiterjedő felsőbbségi igényeivel szembe úgy, hogy közben államszervező munkásságában német mintákat is átvett. Az egyház szervezés során a pápával egyetértésben hozta döntéseit és nem került hűbéri alávetettségbe egyik hatalommal szemben sem. Ezért számunkra Szent István király az önálló, független, de Európához tartozó Magyarország megtestesítője.”

Az ünnepségen Máté Péter Hazám című slágerét is meghallgathatta a közönség Pál Kriszti énekesnő előadásában. A Nagyváthy Néptáncegyüttes rimóci táncokkal kápráztatta el a nagyérdeműt.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8335-szent-istvan-elvei-ma-is-aktualisak