Szent István Ünnepe

2017. augusztus 22. (kedd)

Augusztus 20-a a legfontosabb, az egyház és az állam legteljesebb egységét jelentő ünnepe Magyarországnak – hangzott el a városi ünnepségen. A meteorológusok által jósolt rossz idő miatt a Balaton Színházban rendezték az államalapítási ünnepséget. Az esemény szónokai szerint Szent István megkerülhetetlen, iránymutató, szilárd, máig ható alakja történelmünknek, aki országokon és kontinenseken keresztül összefogja nemzetét.
A hagyományokhoz híven ökumenikus istentisztelettel kezdődött az augusztus 20-ai ünnepség Keszthelyen. A város több felekezetének jelenlétében áldották meg az új kenyeret.

Magyarország ma azért létezhet, mert az előttünk járó nemzedékek megvédték Szent István országát – emelte ki köszöntőjében a térség országgyűlési képviselője. Manninger Jenő kiemelte, azzal, hogy nem ismerték el az unió alapokmányában a kereszténységet, utat nyitottak a saját egót a természet és Isten fölé helyező érdekrendszer előtt. A politikus szerint ezzel a keresztény kultúrán nyugvó Európa 1000 évvel Szent István után veszélybe került.

„Ugyanakkor elmondhatjuk, hogy a magyar emberek ragaszkodnak ahhoz, hogy megőrizhessék kultúrájukat, értékeiket, hogy biztonságban élhessenek – így van ez térségünkben is. Az elmúlt 1000 évben, de különösen az elmúlt 100 évben Magyarországtól a történelem sok áldozatot követelt. Már csak ezért is a magyar emberek szeretnének végre biztonságban és javuló életkörülmények között élni. Most meg van ennek az esélye országunkban és térségünkben is, ami az itt élő és dolgozó embereknek köszönhető.” – mondta el Manninger Jenő.

Augusztus 20-a az a nap, amikor hazánkban a legteljesebben kapcsolódik az egyház és az állam – hangsúlyozta köszöntőjében Ruzsics Ferenc. Keszthely polgármestere rámutatott a Szent Korona jelentőségére, és arra, hogy hazánk felajánlása Szűz Máriának példanélküli, történelmünket meghatározó cselekedete volt Szent Istvánnak.

Ruzsics Ferenc: „Nagy királyunk oly sok mindent tett nemzetünkért, hogy azt felsorolni szinte lehetetlen. Ezek eredményeként lett Magyarország erős és elismert állama Európának. Ezek adtak biztos támaszt arra, hogy a vérzivataros évszázadok alatt is megmaradtunk, megmaradhattunk.”

Szent István máig ható műve, az államalapítás – hangsúlyozta az ünnepség szónoka. Havasi Bálint kiemelte Szent István törvényeit, egyházszervezését és hadi sikereit is. A Balatoni Múzeum igazgatója elmondta, több mint ezer esztendeje a magyar nép minden nemzedéke mély tisztelettel fordul országalapító királyunk felé:

„Aligha volt történelmünk során olyan generáció, amely ne a maga Szent István képébe sűrítette volna össze mindazt, amit politikai eszményének tartott. De ez mit sem változtatott, mit sem változtat azon a megkérdőjelezhetetlen tényen, hogy legelső királyunk megkerülhetetlen, iránymutató, szilárd, máig ható alakja lelki és szellemi életünknek, történelmünknek.”

Az ünnepi műsort a Nagyváty néptáncegyüttes adta. Csárdást és sarkantyús táncokat adtak elő. A program zárásaként felszelték a reggeli istentiszteleten megáldott új kenyeret. A Komáromy pékség által készített kenyérből mindenki kapott kóstolót augusztus 20-án, az államalapítás és az új kenyér ünnepén.

Forrás:
Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/8168/megkerulhetetlen–iranymutato–maig-hato-alakja-tortenelmunknek-szent-istvan/