Szent Kozma-Szent Damján díjakat adtak át

2018. november 28. (szerda)

Dr. Kató Csaba, a Keszthelyi Kórház osztályvezető főorvosa és Dr. Varga László, zalacsányi háziorvos vehették át a Szent-Kozma-Szent Damján díjat. A kitüntetést a Magyar Orvosi Kamara Zala Megyei Szervezete adományozza azoknak, akik kiemelkedő munkát végeznek a gyógyításban és aktív tagjai a kamarának. A megyei szervezet forgó rendszerben ismeri el az orvosokat a nagykanizsai, zalaegerszegi és a keszthelyi körzetben.
Több mint három évtizede praktizál körzeti orvosként Dr. Varga László. Kimagasló színvonalú munkájáért és a kamara etikai bizottságában betöltött tagságáért vehette át az elismerést. A zalacsányi orvos édesapja indíttatására választotta a gyógyítást hivatásául, háziorvosi teendői mellett gyermekgyógyász szakfelügyeletet is ellátott Keszthelyen.

„Édesapámnak nagy volt a ráhatása, aki egy erdőmérnök volt, és valamikor szeretett volna orvos lenni, de utána ebből kihátrált. Utána mondta, hogyha lesz fia, akkor az orvos legyen. Ő szisztémásan engem nevelt arra, hogy legyek orvos. Nem tudom, lehet, hogy jobb erdőmérnök is lettem volna.” – tájékoztatott a zalacsányi háziorvos.

Dr. Kató Csaba, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály vezető főorvosa a Keszthelyi Kórházban kezdte a pályáját. Később körzeti orvosként is praktizált, de 1990-ben végleg visszatért a városba. Dr. Szép László vezetése alatt részt vett az intenzív osztály megszervezésében és a Vízimentő Egyesület megalapításában, emellett a kamarában is aktív szerepet vállalt.

„A korhoz is kötődik egy kicsit, amikor az ember még sokkal több energiával bír, de valahol ez mindenhol kötődött az emberek segítésének a vágyához. Tehát maga a vízimentő tevékenységtől elkezdve az összes többi egy kicsit erre fűződik fel, hogy így mondjam. Én mindig szerettem csapatmunkában dolgozni a hivatásom mellett, tehát ennek is köszönhető, és amit gyakorlatilag elértem, mind az engem segítő, illetve az én szintén őket segítő társaim, orvostársaimnak is köszönhetem, és nyilván ez a díj egy kicsit ennek is szól.” – mondta az osztályvezető főorvos.

A díj névadói Szent Kozma és Damján ókeresztény vértanúk és orvosok voltak – hangzott el az ünnepségen. Mindketten Kis-Ázsiában folytattak orvosi gyakorlatot, emellett buzgó keresztények is voltak. A legenda szerint egy súlyosan elfekélyesedett lábú etiópot az ima erejével meggyógyítottak. Mindketten a Dioclatianus által elrendelt keresztényüldözés során szenvedtek vértanúhalált. A nevüket viselő díjat 2010-ben adták át először Zala megyében.

„A szakmailag kiemelkedő kollegákat az életpályájuk során végzett tevékenységük miatt díjazzuk, de nem csak a szakmai, orvosi tevékenységüket, hanem az orvos kamarai tevékenységüket is szeretnénk díjazni ezzel. Hiszen az orvosok kamarája nem csak a vezetőségből áll, hanem azokból az orvosokból, akiket képvisel, akik tagjai a kamarának.” – tette hozzá Dr. Kiss Ferenc, a Magyar Orvosi Kamara Zala Megyei Szervezetének elnöke.

A díjat minden évben két orvos kaphatja meg, egy fő alapellátásban és egy fő szakellátásban. A díjra érdemes orvosokat kollégáik terjesztik a bizottság elé.

Regman Karola – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/9274/szent-kozma-szent-damjan-dijakat-adtak-at/?fbclid=IwAR0lKRxzLqLcO1AMtgjbRvapCG3CwJ3_iuhnymGwiVsYJ0-i7S-8T6lcPV0