Szent Márton zarándoklatot szerveztek a városvédők

2021. november 19. (péntek)

Szent Márton zarándoklatot szervezett a Keszthelyi Városvédő Egyesület. A Zalaszentmárton és Keszthely közötti szakaszt szombaton teljesítették a résztvevők. A program célja az Istenhez és egymáshoz való közeledés volt. Az útvonal a Balaton-felvidéki Szent Márton út része volt. A városvédők és az érintett települések célja, hogy tovább fejlesszék a Szent Mártonhoz köthető zarándokutakat.

A zalaszentmártoni templomnál gyülekeztek és innen indultak el útjukra a zarándokok. A végcél a Festetics-kastély parkjában egykor álló Szent Márton templom emlékhelye volt. A környező településeken szívesen fogadták a résztvevőket. Az úton elindult Zalaszentmárton polgármestere is. A falu célja, hogy fejlessze zarándokútjait, erre pályázatot is nyertek és kapcsolatokat is építenek.

„Azt szeretnénk megtenni, hogy Zalaszentmártontól Keszthelyig és Pannonhalmáig szeretnénk eljutni. Szerintem együtt tudunk működni, a kistelepülések össze tudnak állni, akkor ezt meg tudjuk szervezni. A mai nap is, ha körülnézünk, rengetegen vagyunk, sok fiatal, sok idős, jó vegyes csoport vagyunk és ez működőképes ezt meg tudjuk oldani” – nyilatkozta Fehér Martin polgármester.

A Szent Márton zarándoklatot a Keszthelyi Városvédő Egyesület szervezte. Célja az Istenhez és egymáshoz való közeledés volt. A program egyúttal érzékenyítés volt arra, hogy a világ dolgai iránt részvéttel legyenek az emberek. Az Esztergályhorvátit, Zalaapátit és Sármelléket érintő útvonal egy hosszabb szakasz része.

Németh Áron Csaba szervező: „A Városvédő Egyesület autós zarándokutat készített, ami azt jelenti, hogy minden Szent Márton érdekeltségű Balaton-felvidéki, vagy környékbeli templomot megkeresett és annak polgármesterét. Én meg arra gondoltam, hogy a zarándokút úgy az igazi, ha gyalogosan tesszük meg, más a spiritualitása. Próbálom összefűzni ezeket a területeket és mindig megkeresem a polgármestereket. Ezt a gyenesdiási plébánia támogatásával teszem.”

A Balaton-felvidéki Szent Márton útvonalat a szombathelyi Via Sancti Martini Egyesület és a Keszthelyi Városvédő Egyesület gondozza. A négy szakaszt és tizenhárom települést magába foglaló útvonal egyszerre zarándoklat és tematikus túramozgalom. Végigjárásával a Balaton környékének kevéssé ismert, viszont kultúrtörténeti szempontból jelentős helyszíneire juthat el az érdeklődő.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8599-szent-marton-zarandoklatot-szerveztek-a-varosvedok