Szent Mártonra emlékeztek

2023. november 13. (hétfő)
KesztHelyi identitás

12. alkalommal tisztelegtek Szent Márton előtt Keszthelyen. A Da Bibere Zalai Borlovagrend és a Keszthelyi Városvédő Egyesület szervezésében megvalósuló rendezvény minden évben nagy érdeklődésre tart számot. A megemlékezésen elhangzott, kiemelten fontos, hogy a hagyományokat továbbörökítsék a felnövekvő generációnak.

1247-ben említik először azt a templomot, amely a mai Festetics-kastély előkertjében állt. A Szent Márton tiszteletére szentelt építmény Keszthely első plébániatemploma volt. 1809-ben deszakralizálták, a kastély építése során pedig lebontották. 2016-ban a Keszthelyi Városvédő Egyesület emlékkövet állított a helyén. Szent Márton napján hagyomány, hogy mécsesekkel kirakják a templom alaprajzát, az érdeklődők pedig lámpásokkal a kezükben vesznek részt az eseményen.

„Jelenleg az első alkalom családom részére. A Zöldmező iskolát képviseljük. Kipróbáljuk, hogy milyen ez a program. A gyerekek egy énekkel is fognak kedveskedni a nézőknek.” – mondta egy résztvevő, Berkos Brigitta.

Szent Márton ünnepére sokan érkeztek családjukkal a kastélyparkba. Természetesen lámpásokat is hoztak, amelyeket sok esetben saját maguk készítettek. Több intézmény is szívesen csatlakozott az eseményhez, így például a Zöldmező és a Ranolder iskola is képviseltette magát. Szent Márton legendáit sokan ismerik, azonban időről időre beszélni kell arról, hogy mit üzen nekünk a vértanú.

„Világosság ragyogjon a sötétségben, attól, aki igaz, irgalmas és kegyelmes. Nyilván ez az ige a mi Urunkról szól, és a mi megváltó Krisztusunkról, akire ez a nap emlékeztet. Arra a küldetésre, amit ő bízott Mártonra, arra a küldetésre, amit ebben a nagyon sok nehézséggel, háborúval, zavargással, veszteséggel, küzdelemmel teljes világban is ránk bíz, Krisztust követő keresztyénekre.” – tájékoztatott Zichy Emőke, a Keszthelyi Református Egyházközség lelkésze.

A résztvevők lámpással a kezükben és énekszóval indultak útnak a kastély parkjából. Ezúttal is a megszokott útvonalon, a sétálóutcán keresztül vezetett az útjuk a Fő térig. Itt az óvodások és az iskolások is műsort adtak, Mezei András plébános pedig Szent Márton tanításait idézte fel. Manninger Jenő, Keszthely polgármestere köszönetet mondott a szervezőknek, hogy ismét megrendezték az eseményt.

„Azt látni, hogy az emberek várják azt a napot, olyat is hallottam, hogy az ünnepségeknek az egyik legszebbike ez a Szent Márton-napi rendezvény. Ahogy a 12. évet majd a 13., 14. követi, ez egyre inkább az ünnepeink  közé fog felzárkózni, hiszen kutya kötelességünk nekünk a gyermekeinket megtanítani ünnepelni, és a színvonala, az értékes, a minőségi ünneplésre.” – emelte ki Dr. Brazsil József, a Da Bibere Zalai Borlovagrend elnök-nagymestere.

A programot az idén is szeretetvendégség zárta. A keszthelyi civil szervezetek zsíros kenyeret, süteményeket és természetesen újbort kínáltak a résztvevőknek.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek