Szenzációs felfedezés a Balatoni Múzeumban

2022. január 17. (hétfő)

Pados János közismert szabadsághős, badacsonytördemici orvos-író-pap eddig ismeretlen kéziratos művére bukkantak a Balatoni Múzeum könyvtárában. A mű címe Utazási Napló, csakúgy mint az 50 évvel későbbi írása is, ezért maradhatott ennyi ideig feltáratlanul a kötet. Ez az 1839-es változat azonban teljesen más, így vélhetőleg ez Pados János legelső szövege.

A frissen felfedezett kincset Lehmann Ágnes könyv- és papírrestaurátor mutatta be. A kötet nagyon szép állapotban maradt fenn, egyelőre nem igényel restaurálást a szakember szerint. Az 1839-es Utazási Napló című kötetet valószínűsíthetően kiadásra szánták, ugyanis minden stílusjegy megtalálható rajta, ami ehhez kellett. Megfelelő távolságra vannak a margók, van szerkezete, tartalomjegyzéke és az olvasókat is többször megszólítja benne az író. A felfedezést követően azonnal sejtették a múzeum munkatársai, hogy egy különlegességről van szó.

„Amit még így felfedeztünk, hogy hogy kerülhetett be a kötet és azt úgy nem sikerült eldöntenünk, mert pontosan nem tudjuk, de ez a zöld kötés, ez úgynevezett könyvtári kötés. Tehát az is lehet, hogy kéziratként került be a múzeumba és utána a múzeum köttette be, mert ez egy egységes kötés. Ilyeneket használtak, hogy zöld vásznon van ez a piros címke a fóliaaranyozással, úgyhogy lehet, hogy így.”

Vélhetően emiatt a kötés miatt nem tűnt fel eddig senkinek, hogy egy eddig ismeretlen kötetről van szó. Az írásra Szálinger Balázs bukkant rá a könyvtárban, ő kérdezte meg Lehmann Ágnest, hogy véleménye szerint kézzel írott, vagy nyomtatott kötetről van-e szó. A kutatás itt vette kezdetét. Pados János ugyanis ezzel a címmel 1890-ben is írt egy könyvet, mondták el a szakemberek.

„Gyorsan megtaláltuk a neten azt az Utazási Naplót, ami hivatalos, ami ott van. És valójában az történt, hogy írt egyet 19 éves korában, meg írt egyet 70 éves korában is és mindkettőnek ugyanazt a címet méltóztatott adni. És ez a cím megvédte a kíváncsi tekintetektől. Tehát ha valaki látta a gerincen, meg látta, hogy Pados János Utazási Napló és ismerte az életművet, az gondolhatta, hogy itt arról a ’90-es évekbeli könyvről van szó. És nem.”

A Balatoni Múzeumnak nem ez volt az első, és vélhetően nem is az utolsó felfedezése, amit a meglévő gyűjtemény áttekintése során tett. Ezek a kincsek nagyon értékesek a számukra, hiszen a környék történelmének pontosabb megismerését teszik lehetővé.

„Ez év elején is nekiálltunk ugye a rendrakásnak, az egyes gyűjteményi terek rendbetételének, felújításának. És bizonyos műtárgyak kerültek elő, amivel a jelenlegi gyűjteménykezelő még nem találkozott, mert úgy el volt dugva valahol a polcok mélyén. Csak ez nem volt olyan nagy szenzáció, mint mondjuk ez a kiadvány, amiről beszélünk.” – osztotta meg Németh Péter igazgató.

Most az állagmegóvási folyamatokat kell elvégezni a könyvön. A kötetet később fogják bemutatni a közönségnek valószínűleg valamelyik hónap műtárgyaként.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://www.keszthely.hu/cgi-bin/itworx/login.cgi