Szeptember 30-a a népmese napja

2019. szeptember 30. (hétfő)

Szeptember 30-a a népmese napja. Ennek célja, hogy mindenki megkülönböztetett tisztelettel forduljon a magyar és más népek meséi felé. Ez alkalomból az ország számtalan városában rendeztek programokat, így Keszthelyen a Népmesepontban is. Többek között mesefoglalkozás, népi játékok várták a kicsiket.

Kicsik és nagyobbak egyaránt szívesen vettek részt a mesefoglalkozáson. A történet szerint egy nagy erdőben jártak, ahol egy kismadarat találtak. Ő segített nekik útjuk során. Egy barlangba is be kellett jutniuk, ami nagy izgalommal töltötte el a kicsiket.

„Tetszett, a barlang volt a legjobb, amikor bezártak oda és sötét volt.” – mondta el Gulyás Petra.

„Nekem is nagyon tetszett amikor bezártak oda és amikor sötét volt és ki kellett venni egy követ.” – tette hozzá Németh Dorina.

A kövek segítségével új mesét kellett alkotniuk a gyerekeknek. A feladat nem volt egyszerű, hiszen egymás történetébe szőtték bele saját szereplőiket a kicsik. Ennek a foglalkozásnak viszont fontos célja van, hiszen a fiatalok kreativitását lehet általa fejleszteni.

A mesefoglalkozást követően népi játékokat próbálhattak ki a kicsik szüleikkel közösen. Hintalan László már korábban is tartott foglalkozásokat Keszthelyen, melynek lényege, hogy a mese fontosságára hívja fel a szülők figyelmét is. Az Örökség Alapítvány elnöke vallja, ezekkel a játékokkal a mai generáció fiataljait ugyanúgy le lehet kötni, mint a korábbiakat.

„Ha a felnőttből nem vész ki a gyermek. Ez tapasztalat, statisztikailag tudjuk igazolni, úgyhogy csak egy kézmozdulat és a gyermek a mennyországban van rögtön.”

A népmese napját nem először rendezték meg Keszthelyen. A szervezők szerint kiváló helyszínt tud biztosítani a tavaly nyílt Népmesepont, hiszen az ottani környezet is hozzájárul ahhoz, hogy még élvezetesebbé tudják a foglalkozásokat tenni a résztvevők számára.

„Az egyik fő törekvésünk, hogy ismertessük meg őket a magyar népmesekinccsel. Nem csak a magyarral, de főleg a magyar népmesekinccsel és hát azt kell mondanom, hogy azok, akik hozzánk már rendszeresen járnak, ők már nagyon jól beágyazódtak ebbe az egész népmesekincsbe és ezt nagyon jól tudják használni. És hát főleg az egyik célunk az, hogy a szülőket is megismertessük ezekkel a népmesékkel. Tehát hogy utána otthon folytassák a mesélést, vegyék elő a mesekönyveket, vagy mesekönyv nélkül is, de meséljenek a gyerekeknek.” – ismertette Csengei Ágota.

A Népmesepontban a továbbiakban is várják a gyerekeket, többek között drámapedagógiai játékokkal.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6446-szeptember-30a-a-nepmese-napja?fbclid=IwAR3e3wpM9WYfwQ5R-ZlP4AJxR0U7QBmIj63c9z2HsOWgobibFyjbajDommw