Szeptember végén újra megindulhat a forgalom Keszthely és Alsópáhok között

2012. szeptember 1. (szombat)

Szeptember végén újra elindulhat a forgalom a hévízi elkerülő út első szakaszán, Keszthely és Alsópáhok között – tájékoztatott a Nemzeti Infrstruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. pénteken.

A hévízi elkerülő út 11 kilométer hosszú lesz, a részben új nyomvonalon épülő útszakasz a többi között Hévíz belvárosát tehermentesíti majd az átmenő forgalom alól. Jelenleg az első szakasz aszfaltozási munkái folynak. Az út a mintegy egy évi lezárás után a műszaki átadást és a forgalombahelyezési eljárást követően adható át újra a forgalomnak. A szeptember végi forgalombahelyezésnek további fontos feltétele, hogy a 75-ös főút körforgalmi csomópontja és mintegy 200 méter hosszú szakasza a kapcsolódó projekt, a 71-es főút Keszthelyt elkerülő részeként elkészüljön – közölte a NIF.

A következő két útszakasz, az Alsópáhokot és Felsőpáhokot, valamint a Hévízt elkerülő szakasz új nyomvonalon épül meg több mint 7 kilométeren. A több mint 2 kilométer hosszú negyedik szakasz Zalaköszvényesnél indulva használja fel a meglévő alsóbbrendű út nyomvonalát, annak korrekciójával és felújításával a meglévő 76. főútig, az alsómándpusztai csomópontig tart.

A NIF tájékoztatása szerint a beruházást több tényező is hátráltatta. A korábbi kivitelezési közbeszerzés és a régészeti munkák elhúzódása, a 2010-es év őszének rendkívül csapadékos időjárása, valamint a területszerzési problémák is nehezítették a munkát. Ezért a vállalkozó a szerződéses határidő módosítását kezdeményezte, amely 2011. novemberéről 2013 nyarára változott.

A projekt a Közlekedési Operatív Program (KÖZOP) részeként valósul meg az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával. A megítélt támogatás nettó összege 7 milliárd forint, ebből 15 százalék a hazai forrás, 85 százalék pedig uniós támogatás.

(forrás: MTI)