Szeptemberben minden szombaton: kulthajó

2023. szeptember 10. (vasárnap)
KesztHelyi identitás

Kulthajó néven új kezdeményezés indult útjára tavaly a Goldmark Károly Művelődési Központ, a város és a BAHART összefogásával. A projekt egy egy órás sétahajózást takar, az út során az utasok minden alkalommal valamilyen kulturális programmal találkozhatnak. Az idei első “Kulthajó” a hétvégén futott ki a keszthelyi kikötőből.

Az első alkalommal az egy órás sétahajózás keretében a keszthelyi múzeumok világába tekinthettek be az érdeklődők, jellemzően a legkisebbek. A Helikon Kastélymúzeum történelmi modellvasút-kiállításának műszaki üzemeltetője, Lukács Bernát a modellezés és makettezés kulisszatitkait mutatta be.

A Festetics György Zeneiskola tanulói “FourMák” nevet viselő formációja zenei darabokkal szórakoztatta a közönséget. Számukra is újdonság volt hajón énekelni. Ferenczy-Nagy Bátor ezt mondta: „Fú, nagyon jó volt. Hát ugye már szabadtéren énekeltünk, de így vízen még nem. De ez nagyon nagy élény volt. Nagyon jó volt.”

A tanulók régi magyar popdalokat, valamint musical részleteket adtak elő a sétahajó fedélzetén. A közönség is élvezte, hogy a hajózás, a táj csodálata közben zene szól. „Jöttünk hajókázni, és akkor láttuk, hogy lesz ilyen program. Nagyon örültünk neki, és hát sokat fotóztunk, meg nagyon tetszik a Balaton. Nagyon rég’ voltam, egész fiatal koromban a Balatonon. Olyan szépen rendben is van ez a hajó, nagyon kedvesek az alkalmazottak, és hát szép, az időnk is csodálatos szép” – ezt az egyik utas, Képesi Mária mondta.

Az idei “Kulthajó” első utasait Manninger Jenő polgármester köszöntötte. A Goldmark Károly Művelődési Központ egy évvel ezelőtt, a szezon meghosszabbításának szándékával hozta tető alá a programot. Mint tavaly, idén is szeptember szombatjain fut ki a keszthelyi kikötőből ilyen formán a Helka nosztalgiahajó. „Idén szintén négy héten keresztül, minden szombaton 11.00 órakor indul a menetrend szerinti kulthajó. Mind a négy szombaton szintén kitelepül a Festetics Zeneiskola, különböző tanszakokkal: ének, szaxofon vonós. Idén is megkerestük a múzeumokat. Idén a Goldmark, mint programgazda fogja most már össze a szervezést. 16-án a Goldmark meg is tölti tartalommal a kulthajót, ugyanis a könyvtárral közösen kitelepülünk” – mondta el a Goldmark Károly Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója, Stadler Tímea Kinga.

Népmesével, könyvtárral találkozhatnak majd ekkor az utasok. A programsorozat során a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely, valamint a Balatoni Múzeum is kitelepül a hajóra. A zenei aláfestést minden alkalommal a Festetics György Zeneiskola tanulói biztosítják.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió

Képek