Szépülnek a zöldfelületek

2021. május 19. (szerda)

A COVID járvány Keszthely város zöldterületeinek rendben tartását is akadályozta. A tavaszi jó idő és a sok eső a közterületeken is megtette hatását. Nagyra nőtt a fű. Bár már nyírták a füvet a város különböző pontjain a VÜZ Kft. dolgozói, a munkafolyamatok betegség miatt és a rossz idő beálltával leálltak. Néhány napja kezdték meg újból a zöldterületek nyírását a városban.

Keszthelyen mind a lakótelepeken, mind pedig a magánházas övezetekben a közterületeken nagyra nőtt a fű. A tavasz kezdetével a zöldfenntartásért felelős szakemberek már márciusban elkezdték a fűnyírást, amikor a fű még csak 5-6 cm magasságú volt.

„Az első amit idén lenyírtunk a Lovassy utca volt és aztán szépen sorban. A GESZ eddigi megszokott területbeosztása alapján haladtunk a munkával. Aztán közbejött sajnos a járványhelyzet, megbetegedtek a kollégáink. Ténylegesen megbetegedtek. Több ütemben. A megbetegedésekkel sajnos együtt járt a karantén, úgyhogy a már elkezdett fűnyírási szezonban gyakorlatilag nem teljesen egyszerre, de két hullámban szinte minden fűnyírásban dolgozó kollégánk két hétre kiszállt a munkából.”- adott tájékoztatást Laczkó Mária a VÜZ Keszthelyi Városüzemeltető Egyszemélyes Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Laczkó Mária azt mondja, a gépi felkészültsége jó az állománynak, azonban problémát jelentett, hogy nem volt kit ráültetni a gépekre, és nem tudták abban az ütemben folytatni a munkát, ahogy elkezdték. A munkálatok néhány napja ismét elkezdődtek. A városban a nagy területeket önjáró, jó teljesítményű fűnyírókkal nyírják. Munka nem akadálymentes.

„Sajnos van néhány hibájuk. A kaszájuk has alatt van. Ez azt jelenti, hogy a gép orra és a hasa között elmarad egy méter. Magyarul nem tudok közel menni semmilyen szegélyhez, semmilyen fatörzshöz és nem tudom ún. nulla forduló sugárral lenyírni a tereptárgyakat. Az egész város tele van 30,50, 100 éve otthagyott olyan dolgokkal amiknek nem kellene a fűben lenni. Elszáradt fa 40 centiméteren levágott tuskója, valaminek a betonszegélye. „- mondta az ügyvezető.

Folyamatos a fűnyírás a város közterületein. Azokon a helyeken, ahol a gép nem fér hozzá a kaszálandó területhez, ott kisebb fűkaszákkal dolgoznak. Régi műtárgy és fa maradványok, lámpaoszlopok, fák és szegélyek körül is megtisztítják a közterületeket.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/8057-szepulnek-a-zoldfeluletek