Szerdán becsengetnek

2021. augusztus 30. (hétfő)

Megtartották a megyei szakmai tanévnyitó konferenciát. A zalaegerszegi Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben a zalai intézményekből érkezett pedagógusok, oktatási szakemberek hallhattak nem sajtónyilvános előadásokat. A szeptember 1-én kezdődő tanév június 15-ig tart. A magas átoltottságnak köszönhetően nincsenek érvényben szigorú korlátozások sem az óvodákban, sem az iskolákban.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatási Hivatal és a Klebelsberg Központ az ország 20 pontján tartott szakmai tanévnyitó konferenciákat ezen a héten. A zalai megyeszékhelyen többek között a 2021/2022-es tanév főbb változásairól, új szabályairól hallhattak tájékoztatást a résztvevők.A megnyitón Vigh László országgyűlési képviselő, valamint Balaicz Zoltán polgármester szólt a megjelentekhez. Megköszönték a pedagógusok pandémia alatt végzett áldozatos munkáját.

A 2021/2022-es tanév rendjéről szóló kormányrendelet alapján az iskolai év szeptember 1-én, szerdán kezdődik, és 2022. június 15-ig, szerdáig tart. Az eduline.hu összesítése szerint, a diákoknak összesen 181 napig – a szakgimnáziumokban 179, a gimnáziumokban és szakiskolákban 180 napig – kell iskolába járniuk. Ez alól kivételt jelentenek a végzősök: a középiskolások számára az utolsó tanítási nap 2022. április 29-én lesz. A két évfolyamos rész-szakképesítésekre való felkészítést folytató szakiskolákban pedig 2022. május 31-ig tart majd a tanév. Az első félévnek 2022. január 21-én lesz vége.Az őszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2021. október 22. péntek. A téli szünet december 22-től, a tavaszi szünet pedig 2022. április 1-től lesz.

Az Emmi azt közölte az MTI-vel, hogy a magas átoltottságnak köszönhetően nincsenek érvényben szigorú korlátozások a mindennapi életben, így az óvodákban és iskolákban sem írnak elő ilyen intézkedéseket. Konkrétumok nem is kerültek a közleménybe, ennek értelmében nem lesz kötelező a maszkviselés, nem lesz tesztelés az év elején és arról sem esett szó, milyen hatásköre lesz a járványügyi döntésekben az iskolaigazgatóknak.Kérik, hogy a szülők ne vigyenek közösségbe olyan gyereket, aki koronavírusos tüneteket mutat, és a köznevelési intézmények fordítsanak fokozott figyelmet az alapvető egészségvédelmi szabályokra – írta meg az eduline.hu.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8357-szerdan-becsengetnek