Szerencse a kéményseprőtől

2014. január 6. (hétfő)

„Kéményseprőt látok, szerencsét találok!” – tartja a mondás. Éppen ezért már huszadik éve kíván a keszthelyi polgármesteren keresztül szerencsés újévet a Lángőr ’94 Kft. kéményseprője. A füstfaragóhoz sok babona kapcsolódik, melyek máig élnek, főleg az idősebb generációkban.

A szerencse mindig jól jön a háznál, ezért a Lángőr 94’ Kft. kéményseprője, Horváth József kívánt szerencsés újesztendőt Ruzsics Ferenc polgármesteren keresztül az egész városnak.

Egy régi hagyomány folytatásaként 1994 óta minden évben felkeresi a Lángőr ’94 Kft. kéményseprője a keszthelyi és a hévízi polgármestert. A városvezetők mellett Szabó Tibor ügyvezető is nagyon fontosnak tartja ezt a látogatást.

Horváth József kéményseprő a füstfaragók generációjának új tagja. A fiatalember édesapja nyomdokaiba lépve űzi hivatását, és gondoskodik, hogy biztonságos legyen az otthon melege.

A kéményseprő keféjéről letépett darab a pénztárcában hordva egész évben szerencsét hoz.
Újév napján különösen nagy szerencse, ha valaki találkozik a füstfaragóval. Ilyenkor meg kell csavarni a gombot ruhánkon és nem szabad levenni szemünket a feketeruhásról. A hiedelem kialakulásának nagy valószínűséggel az oka, hogy régen azoknál a házaknál, ahova mentek a kéményseprők, nem fordult elő a tüzelésből eredő tragédia.

(forrás, fotó: Keszthelyi Televízió www.tvkeszthely.hu)