Szeretettel vár a Balaton fővárosa

2011. június 20. (hétfő)

Keszthely a Dunántúl egyik kulturális centruma, méltán viseli a Balaton fővárosa megtisztelő címet. Mindez igazolást nyer a 2011. június 24-én, Szentiván-éj napján, az országosan meghirdetett Múzeumok Éjszakája rendezvényen is.

A régiek hiedelme szerint varázslatos éjszaka ez, amikor szinte bármi megtörténhet, a kívánságok teljesülhetnek. A néphagyományokhoz illően mi is örömtüzeket gyújtunk a városban, ami által a sötétség és az ahhoz kapcsolódó rontó hatások elveszítik hatalmukat az ember felett.

Fergeteges programsorozattal, nagyszerű kikapcsolódást kínálva várja a város a keszthelyi és környékbeli lakosokat, a nyaralókat, és mindenkit, aki egy éjszakába szinte alig belesűríthető, élménydús kikapcsolódásra vágyik.

Keszthely bizonyítja vendégszeretetét, kultúra iránti elkötelezettségét és egy összehangolt program keretében bemutatja egyedülálló értékeit az érdeklődőknek.

14 helyszínen, 14 múzeum és kiállítóhely várja a látogatókat késő éjszakába nyúlóan. Az idei évben 5 új helyszín csatlakozott a rendezvényhez, amelyből 3 újonnan létesített kiállítóhely. Magyarországon, de talán az egész világon is egyedülálló látnivalót kínálunk a vendégeknek.

Nagy öröm mindannyiunknak, hogy a város ikonikus intézménye, a Helikon Kastélymúzeum – köszönhetően az új igazgató úrnak – is részt vesz a programban, idén első ízben. Hírnevéhez méltóan egy igazán párját ritkító programmal fogják megörvendeztetni a nézőket.

Páratlan élményben lesz része annak, aki fennmarad ezen az éjszakán, és sétára indul. Állandó és időszaki kiállítások mellett a külön erre a napra életre hívott programok, táncházak, különféle foglalkozások kicsiknek és nagyoknak, szakmai előadások, étel- és italkóstolók, tánc és sportbemutatók, koncertek, zenei előadások várják nagy szeretettel az érdeklődőket. A városban dottó-kisvonat jár majd, amelyre a felszállás a megváltott belépőjegyekkel ingyenes. Lehetőség lesz a kastélyból hintóval is közlekedni a helyszínekre. Valamennyi helyszín látogatható lesz 1 belépő áráért, ami páratlan lehetőséget nyújt mindenki számára. A gyermekeket nagy kedvezményben részesítjük, így várjuk a családokat is egy emlékezetes estére.

Csótár András
az Oktatási, Kulturális és Ifjúsági Bizottság elnöke

RÉSZLETES PROGRAM

Kapcsolódó írások:
A Festetics kastély első ízben a Múzeumok Éjszakáján
Megatárlat a Balaton szerelmeseinek
A Festetics kastély kitárja kapuit a keszthelyiek előtt
VIII. Országos Kerámia és Gobelin Biennále
A majorsági miliőt idézi