Szeretteinkre emlékeztünk Mindenszentekkor

2023. november 1. (szerda)

November 1-je Mindenszentek ünnepe. Már hétvégétől folyamatosan érkeztek a temetőkbe a hozzátartozók, hogy leróják kegyeletüket szeretteik sírjainál. Idén is hosszabb a sírkertek nyitva tartása. Ebben az évben is megnövekedett a forgalom a keszthelyi temetők környékén , a közlekedésben polgárőrök és rendőrök segédkeztek.

Sokan látogattak el a keszthelyi temetőkbe, hogy megemlékezzenek elhunyt szeretteikre. Szinte minden síron található élővirágos vagy tartós koszorú. Sokan ültettek krizantémot vagy árvácskát is a nyughelyek környékére azok közül, akiknek lehetőségük van erre. Számos mécses és gyertya is mutatja, hogy jártak hozzátartozóiknál a családtagok. A jó időt kihasználva az emlékművek rendbetételét is többen most végezték el.  A Szent Miklós temetőben 7 hektáron mintegy 7000 nyughely található. A VÜZ Kft. dolgozói idén is ügyeletet tartanak.

„Sokkal többen kérik a segítséget, de bármilyen kérdés van, mindkét temetőben a kollégáim ügyelnek és tudnak segíteni. Ha véletlenül mégsem, akkor hétköznap a Szalasztó utcai irodánkban lehet érdeklődni.” – mondta el Tiszolci Béla a Szent Miklós temető csoportvezetője.

A sírkerteket már a hétvégétől sokan látogatták. A bűnmegelőzés is fontos ebben az időszakban. A Keszthelyi Rendőrkapitányság munkatársai mellett az Asbóth Technikum rendészeti szakos tanulói is segítenek ebben. A Szent Mihály temetőnél forgalmirend-változás is életbe lépett, mely november 2-a 8 óráig tart. A balesetek megelőzése érdekében az egyenruhások a közlekedésben is segítenek.

„Szombat óta vagyunk kint a temetőnél. A tapasztalatunk a közlekedési morálról jónak mondható, türelmesek az emberek. Nem nagyon találkoztunk jogsértő gépjárművezetővel. Ha meg volt jogsértő, akkor meg az ünnep méltóságához hozzátartozik az, hogy most nem a szankcióra fektetjük a hangsúlyt, hanem a figyelmeztetésre.” – foglalta össze Dongó Norbert baleset-megelőzési előadó.

Mindenszentekkor a katolikus egyház az összes megdicsőült lelket közösen ünnepli. Azokat is, akikről sokaságuk miatt a kalendárium nem tud külön, név szerint megemlékezni. IV. Gergely pápa döntése értelmében tartják az ünnepet november elsején. Ezen a napon a hívek imáikban azokról is megemlékeznek, akik példát mutattak a jó út megtalálásához.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek