SZIGETFÜRDŐ-Felújított tornyok

2017. március 27. (hétfő)

Megújul a keszthelyi Városi strand szigetfürdőjének bejárata

Leromlott a keszthelyi Városi Strandon a szigetfürdő két tornyában a tartószerkezetek állapota. Ezt már tavaly észrevették a szakemberek, a javítást pedig nemrég kezdték meg. A beruházás költségét az önkormányzat finanszírozza. Ezzel együtt megkezdték annak a kárnak a felszámolását is, amit az idei tél, illetve a jég okozott.Keszthely városának egyik ikonikus jelképe a Városi Strand szigetfürdőjének bejárata. A két torony körüli állványzat árulkodik arról, hogy itt felújítás zajlik éppen. A tizenöt éve helyreállított tornyok tartószerkezetének hibáját már tavaly észrevették.

„Még a tavalyi évben megrendelésre kerültek az anyagok, amelyek a tartószerkezet biztonságát szolgálják. Maga a tartószerkezet vörösfenyő rétegragasztott anyagokból készült el és a vázszerkezet borítása lambéria, amely lucfenyőből készült. A két jellegzetes épület tetejére műemlékpala kerül, valamint díszkivilágítással is újra el lesz látva és a villámhárító rendszert is felújítják a szakemberek.” – mondta el Ruzsics Ferenc, Keszthely város polgármestere.

A két torony felújítása idején a strandfürdő területe nem látogatható. A korhadás mértéke olyan nagy volt az építményekben, hogy teljesen új tartószerkezeteket építenek fel a régiek helyett. A munkálatok bekerülési költsége több, mint tizenkétmillió forint, amit a képviselő-testület már tavaly megszavazott. A tervezés is megtörtént, míg a bontást idén januárban kezdték meg. A munkálatok – a tervek szerint – április közepén befejeződnek, így a strandszezon indulását ez nem fogja veszélyeztetni. Jó idő esetén esély van arra is, hogy a két torony előbb elkészüljön. Mindezek mellett a szigetfürdő nem várt mozgása miatt is van tennivaló. A térkövek elmozdulása és törése is bizonyítja: a februári jégzajlás kissé eltolta a lábakon álló koros építményt. Öt centimétert mértek a szakemberek.

„Az a probléma alapvetően, hogy 60 éves a betonszerkezet, tehát hosszú távra el kell gondolkodni a szigetfürdő felújítási munkálatairól. Kikönnyítettük a fákat, megmetszettük őket. Volt egy nagyobb fűzfánk, ami veszélyeztette a kabinsort és a vége már kezdett elszáradni. De mivel kikönnyítettük, így új hajtásokat fog hozni és megakadályoztuk, hogy nagyobb kárt okozhasson a szigetfürdőben.” – tájékoztatott Csendes Antal, a VÜZ Nonprofit Kft. fürdőüzemeltetési részlegvezetője.

Ennek a fának a metszése történt meg a szigetfürdőn, hamarosan új hajtások lesznek rajta. A terület jobb oldali szárnyat érintette a jég okozta öt centiméteres elmozdulás. Eredetileg nagyobb mértékű volt, ám mostanára ennyit mutattak ki a statikusok. A térkövek törése mellett a korlát is megrongálódott. Ezeket az esztétikai hibákat saját erőből javítják ki, más intézkedésre egyelőre nincs szükség.

Forrás:
Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió
http://tvkeszthely.hu/hirek/7846/megujul-a-keszthelyi-strandon-a-ket-torony/