Színes palettával várja a látogatókat a Majormúzeum

2021. május 19. (szerda)

Újra megnyitotta kapuit a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely. A múzeumban már zajlanak a foglalkozások, de programokkal is készülnek és táborok is lesznek. A gyerekek 8 héten át táborozhatnak a majorban, ahol megismerkedhetnek az állatokkal és egy csacsifogatot is kipróbálhatnak. A kiállítóhely munkatársai több mint 200 gyermeket várnak a táborokba, a munkát önkéntesek is segítik. Az ő felkészítésükre pénteken került sor.

Gőzerővel szervezik a táborokat a Majormúzeumban. A gyerekek fogadásának egyik alapfeltétele, hogy a kiállítóhely munkáját önkéntesek is segítsék. Ennek érdekében tartottak önkéntes délutánt, ahol a vállalkozó szellemű fiatalok megkapták a táborbeosztást és a feladataikat is. Az önkéntesek többsége korábban több alkalommal is táborozott a majorban, szívesen térnek vissza segíteni a következő generációnak. Feladataik széleskörűek, a különböző játékok lebonyolításában és az étkeztetésben is segítenek.

„Az az összejövetelünk célja, hogy megismerjék egymást, megtudják egymás motivációit, kit mi motivált arra, hogy jöjjön hozzánk segítőnek és érezzék, hogy egy hasonló gondolkodású gyerekekből álló csapat tagjai. Ezen felül természetesen megbeszéljük, hogy ki melyik táborhéten szeretne jönni segíteni, kihez milyen feladatok állnak közel. Hogyha van esetleg olyan, aki még nem ismeri a múzeumot, bejárjuk a múzeum kiállításait, megnézzük az élménygazdaságunk újdonságait.” – tájékoztatott Rajnai Virág, a MMGM Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely múzeumpedagógusa.

A fiatalok a múzeumtúra során számos információval is gazdagodtak, hiszen a kiállítótér ismerete is szükséges ahhoz, hogy megfelelő módon tudják segíteni a dolgozók munkáját. Az Élménygazdaságban szemügyre vették az állatseregletet, ezek közül többel először találkozhatnak az érdeklődők. A hosszú hónapok zárva tartása után a Majormúzeum is megnyitotta a kapuit, védettségi igazolvány birtokában bárki látogathatja a kiállítóhelyet. Emellett múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, táborokkal, programokkal is készülnek.

„Június 20-án egy nagy ünnepünk lesz, 125 éves a mezőgazdasági múzeum, ennek lesz egy ünnepe összekötve az elkészült Festetics-projektünk átadójával. Ezen az ünnepen a gőzgépek is indulni fognak és évek óta nem látott szántást is be fognak mutatni, úgyhogy nagy szeretettel várunk mindenkit június 20-án. Aztán július elején egy európai szintű, két napos család kongresszusnak adunk helyet, nagy örömünkre szolgál ez az esemény is. És akkor még nem is említettem a Múzeumok Éjszakáját június 26-án.” – tette hozzá Horváth Zoltán, a MMGM Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely intézményvezetője.

Már május végén is lesz rendezvény a majorban, közösségi piknikre várják az érdeklődőket. Emellett június közepén indulnak a táborok is, a majorban a 11 hetes vakáció alatt 8 héten át szerveznek foglalkozásokat több mint 200 gyereknek. A régi, bevált kézműves táborok mellett újdonságokkal is készülnek. A majorbéli kisgazda tábor az állatokra fókuszál, itt a gyerekek aktívan közreműködhetnek az állatok ellátásában és a csacsifogatot is kipróbálhatják. Füge már szorgosan gyakorolja a kocsihúzást, hogy a gyerekeket biztonságosan tudja szállítani a major területén.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8056-szines-palettaval-varja-a-latogatokat-a-majormuzeum