Színész diákok – diák színészek

2022. április 5. (kedd)

Diákszínjátszó találkozó volt a Balaton Színházban. A színházi világnaphoz kapcsolódó rendezvényen keszthelyi, valamint bősárkányi középiskolások mutatták be tudásukat. A találkozó egyben jubileum is volt: huszadik alkalommal rendezték meg a közgazdasági szakközépiskolából elindult programot.

Középiskolás diákok foglalták el a Balaton Színház színpadát. A március 27-ei színházi világnaphoz igazodva rendezte meg a közgazdasági szakközépiskola a diákszínjátszó találkozót. Olyan fiatalok léptek a pódiumra, akik érdeklődnek a színjátszás iránt. Kutasy Kamilla úgy érzi: szívesen választaná felnőttként a színész szakmát. „Kicsit voltak hullámvölgyek, amikor nem ment olyan jól a darab. Aztán utána voltak jobb időszakok. Úgyhogy szerintem mindenkinek érdemes ezt megpróbálnia, hogyha van rá lehetősége. Én nagyon szerettem ezt, amit csinálunk és jó érzés, hogy itt lehetünk és megpróbálhatjuk. Nyilván mindenki izgul, de ez is egy olyan dolog, amit majd, hogyha idősebb leszek, akkor jól fogok visszagondolni” – vélekedett.

Vastaps kíséretében vette át a jubileum alkalmából adományozott oklevelet a találkozó ötletét több, mint két évtizeddel ezelőtt felvető Horváth Péter, a közgazdasági szakközépiskola technikai dolgozója. A cél az volt, hogy a színjátszás iránt érdeklődő tehetségeket kiemeljék, fellépési lehetőséget biztosítsanak számukra. A diákszínjátszó találkozóra a pandémia miatt rövid felkészülési idő volt, így a keszthelyi középiskolásokon kívül a “Bősárkányi amatőr színjátszók” léptek még fel.

Béres Tibor, a házigazda iskola igazgatóhelyettese elmondta: a színházi világnapnak az emberiség számára van üzenete. Így szólt erről: „Minden évben erre az alkalomra színházi szakemberek szokták megfogalmazni gondolataikat. Ebben az évben Peter Sellars amerikai filmrendező volt az, aki hosszasan, de megfogalmazta a színházzal kapcsolatos gondolatait. Tulajdonképpen arról szól, hogy egy változó világban, egy történelmi pillanatban élünk, és ebben a történelmi pillanatban nagyon sok mindent újra kell gondolni az emberiségnek. Azt fejtette ki, hogy a színház ebben milyen módon segítheti az embereket, és milyen módon hidalhatjuk át ezeket a nehézségeket.”

A találkozókon nagyon sok fiatal mutathatta be tudását színházi körülmények között. Csak a közgazdasági szakközépiskolában több száz diák ismerkedhetett meg a két évtized során a színészettel. Egy időszaki kiállítás is nyílt a színházban, amelyen egy hétig láthatók olyan fotók, amik az elmúlt évek színjátszó munkáját mutatják be.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/9010-szinesz-diakok-diak-szineszek