Színvonalas lótenyésztési program zajlik Keszthelyen

2023. március 1. (szerda)

Kitűnő vérvonalból származó angol telivérekkel zajlik a tenyésztési program a Georgikonon. Kiváló hazai és nemzetközi versenyeken szereplő kancák és mének vannak jelenleg a MATE keszthelyi kampuszán. Az egyetem a várossal karöltve a Nemzeti Vágtán indít keszthelyi lovast. Szeptembertől lótenyésztő szakmérnöki képzés is indul a Georgikonon. A szakemberek a Festeticsek hagyományai előtt tisztelegnek.

Cirfandli 8 éves mén. A kitűnő nemzetközi versenyeredményekkel rendelkező csődör a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok tulajdona, idén bérli őt a Georgikon. Husvéth Ferenc szakmai vezető szerint ez az angol telivér nagyon értékes genetikát képvisel. Szintén kiváló vérvonalú ez a négyéves vemhes kanca. Controll 2021-ben rövidtávú champion ló volt, ami a legjobb eredmény. Bábolna Dióspusztán fedeztették tavaly a legértékesebb hazai angol telivérrel, a legszebb csikót várják tőle a Georgikonon.  Ez a telivér méncsikó február elején született. Anyjának korábbi utódai mind szépen futnak, így tőle is jó eredményeket várnak. A Georgikon vezetésének célja, hogy a tavaly létrejött Georgikon Lovasoktatási és Lótenyésztési Központban a Festeticsek hagyományait szem előtt tartva szerezzenek hírnevet az angol telivér és a kisbéri félvér tenyésztéssel.

„Fő célunk az, hogy kitűnő genetikával rendelkező telivér csikókat állítsunk elő, amelyeket majd árverésre bocsájtunk. Csak példaként mondom, hogy un. jirling korban, ami annyit jelent, hogy egy éves korban egy ilyen telivér csikónak az ára körülbelül hárommillió forint. A másik célunk, hogy –egy kicsit önzők vagyunk – a legjobb egy vagy kettő telivért MATE színekben szeretnénk futtatni” – nyilatkozta dr. Husvéth Ferenc, a Georgikon Lovasoktatási és Lótenyésztési Központ vezetője.

A második világháború után alakult ki ezen a területen a lovas élet. Komoly tenyésztési munka folyt itt, a ’70-es években olimpiai felkészítő verseny és olimpikon jelöltek is voltak a lovardában. Később csak lovasiskolaként működött a központ. 2022-ben indult el újra a tenyésztés és ki is bővült a lovarda. Az oktatáshoz színvonalas hátteret biztosítanak. 12 éve képeznek itt ménesgazdákat, szeptembertől pedig hivatásos lótenyésztő szakmérnöki szak indul. Balneoterápiás rehabilitációs központot terveznek, a hévízi gyógyvíz és iszap lehetőségeire alapozva.

Dr. Bartos Ádám egyetemi docens: „Azért nagyon jelentős, mert nagyon kevés olyan egyetemi lovas bázis van, ahol egybekötődik a tenyésztés, a lovasoktatás, illetve ami a mi specialitásunk, hogy fogathajtás gyakorlati oktatás is van, ami egyetemi képzésben például Magyarországon máshol nincsen. Ha ezt kiegészítjük még ezzel a későbbi balneoterápiás központtal, akkor egy teljes palettát lehet gyakorlatilag kezelésekben, tenyésztésben, kutatásban, a tenyésztéshez kapcsolódó vizsgálatokban, illetve a lovasoktatásban találni itt a lovardában. Akadályparkunk is van, alapszintű ugró edzésekre is majd lehetőség lehet és ilyen nagyon kevés van az országban.”

Ő Andrea, a kilenc éves kisbéri félvér kancával készül a Georgikon és Keszthely a Nemzeti Vágtára. Az önkormányzat támogatja a kampuszt, amely a keszthelyi lovat, keszthelyi zsokéval, Gyarmati Balázzsal indítja a viadalon. Neves trénerrel és telivérekkel edzik majd a lovat, melynek most még az izomzatát erősítik.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/10102-szinvonalas-lotenyesztesi-program-zajlik-keszthelyen

Képek