Szivárványszínű Balaton – festőverseny az Egry iskolában

2024. március 12. (kedd)

Névadójáról, a “Balaton festőjéről” emlékezett meg születési évfordulója közeledtével az Egry József Általános Iskola. Festőversenyt rendeztek gyerekek számára, amire nem csak tanulók, hanem óvodások is nevezhettek. A kisebbek meghirdetett témákból választva, előre készítették el alkotásaikat; a nagyobbak a helyszínen rajzoltak és festettek.

Az Egry József Általános Iskolában megrendezett festőversenyen dolgoznak a diákok. Egy, természetesen a Balatonról készült és kivetített képet kellett a hagyományos eszközökkel papíron megalkotniuk. A versenyre az óvodások és alsó tagozatosok előre küldték el alkotásaikat. A kiemelkedő és helyezést is elérő képeket ki is függesztették a teremben. Tóth Izabell Réka sajátos helyzetű: negyedik osztályos művészeti iskolás, így rajzolhatott a helyszínen, de képet is küldött be. Öt választható témából ő a “Balaton tündér”-t rajzolta meg. „Először beugrott egy ötlet, de aztán még egy ötlet beugrott, ami nekem sokkal jobban tetszett. Azt nekiálltam felvázolni a lapra, és ott már rájöttem, hogy ez szép lesz. Aztán nekiálltam vízfestékkel rajzolgatni, festeni, és akkor láttam, hogy nagyon szép lesz. Aztán folytattam tovább. Erősebb színekkel is rámentem, hogy a sötétebb részek látszódjanak. A végén még temperával is rámentem” – mesélte el az alkotás folyamatát.

A rendezvényt Egyed Tihamér, a verseny szervezője és Tóth Éva igazgató nyitotta meg. A környékbeli iskolákból jelentkező résztvevők számára kis műsorral is kedveskedtek a helyi tanulók. Az intézményben 2003 óta van művészeti képzés, néhány évvel később pedig elindították a festőversenyt is. „A ‘Szivárványszínű Balaton’ festőversenyünket minden évben március közepén rendezzük meg, ezzel emlékezünk iskolánk névadójára, Egry Józsefre. Mindig a Balatonhoz köthető témát adunk a gyerekeknek, amely alapján készítik el az alkotásokat. Míg az alsó tagozat és az óvodások beküldik a pályamunkákat, addig az 5., 6., 7., 8. korcsoport pedig itt fest nálunk helyben tájképet, csendéletet” – tudtuk meg az igazgatónőtől.

A rajzok, festmények közös jellemzője, hogy a Balatonhoz kapcsolódik a témájuk. Egry József festő 1883. március 15-én született. Rá emlékezik a tanintézet a területi versennyel, amelyet keszthelyi és környékbeli iskoláknak, óvodáknak hirdetnek meg. Elsősorban mese, illetve mondafeldolgozás a feladat: például a Balaton keletkezése, a visszhang, a kecskeköröm, a hableány, a balatoni igazgyöngy képi ábrázolása. Az alkotásokat pedagógusokból és szülőkből álló zsűri értékelte.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió

Képek