Szobor dr. Bakonyi Károlynak

2012. június 30. (szombat)

Mellszobrot állítottak Bakonyi Károly emlékére a keszthelyi Pannon Egyetem Georgikon Karának cserszegtomaji kísérleti szőlőjében: a nemzetközileg is elismert szőlőnemesítőt ábrázoló alkotást szombaton avatták fel.

A szoborállítást az egyetem és a Da Bibere Zalai Borlovagrend – amelynek Bakonyi Károly egykor alapító nagymestere volt – kezdeményezte. Felkérésükre az embernagyságot meghaladó alkotást Orr Lajos szobrászművész egyetlen kőtömbből készítette el.

Bakonyi Károly (1921-2010) 1947-ben kezdett el szőlőnemesítéssel foglalkozni. Több mint három évtizeden keresztül a keszthelyi Agrártudományi Egyetem kertészeti tanszékén dolgozott, ahonnét 1982-ben tudományos főmunkatársként ment nyugdíjba. A szőlőnemesítő a világhírűvé vált Cserszegi fűszeres mellett munkatársaival hat államilag minősített szőlőfajtát és hat államilag is elismert hibridet állított elő. Több mint félszáz tudományos cikke, publikációja jelent meg és több könyvnek volt a társszerzője. A zalai borlovagrend alapító nagymestereként aktív részese volt a szőlő- és borkultúra népszerűsítésének is; számos borversenyt rendezett, vagy zsűritagként, elnökként értékelte a borokat.

Munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el. Díszpolgára Keszthelynek, Cserszegtomajnak, Csopaknak és a Balatonnak. Nyolcvanadik születésnapján megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést. Születésének 90. évfordulóján a város önkormányzata emléktáblát helyezett el egykori keszthelyi lakóházán.

(forrás: MTI)