Szociális rendelettől a polgármesteri szabadságig

2015. február 25. (szerda)

Egyperces néma felállással a kommunizmus áldozataira emlékeztek a keszthelyi képviselő-testület február 25-ei soros ülésének kezdetén.

Ruzsics Ferenc polgármesteri tájékoztatóját követően a tavalyi költségvetés módosítása, majd a szociális ellátások helyi rendszeréről szóló rendelet megalkotása került napirendre. Utóbbi tárgyalása során elhangzott: az új rendszer bonyolult, a mérlegelés pedig meglehetősen szubjektív lesz. Ennek kapcsán merült fel a kérdés, hogy az érintettek részéről lesz-e lehetőség jogorvoslatra? A válaszban elhangzott: a hivatalban dolgozó illetékesek eddig is felkészülten intézkedtek a szociális ügyekben, így lesz ez a jövőben is. Ha valakinek mégsem tetszene az adott ügyben hozott döntés, az panasszal fordulhat a képviselő-testülethez. Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatának módosítása, valamint a házasságkötés és élettársi kapcsolat létesítésének engedélyezéséről, a fizetendő díjakról szóló rendelet felülvizsgálata után a belső ellenőrzési terv teljesítéséről hangzott el beszámoló, melyből kiderült: törvényes, szabályszerű volt a hivatali munka. Képviselői kérdésként merült fel, hogy az ellenőrzés miért nem öleli fel a teljes hivatali tevékenységet. Erre válaszolva a polgármester elmondta: a munka így is hatalmas feladat, a teljes körű ellenőrzéshez plusz munkaerőt kellene alkalmazni.

Ezt követően beszámoló hangzott el a közös önkormányzati hivatal, a Fejér György Városi Könyvtár és a GESZ tevékenységéről, majd Berki László (Jobbik) intézett interpellációt a polgármesterhez, kérdezvén: az elmúlt években miért nem vette ki a szabadságát, s miért nem készült szabadság ütemezési terv? Hozzátette: problémás, hogy a ki nem vett napokra járó bért ki kellett fizetnie a városnak. Ruzsics Ferenc válaszában hangsúlyozta: a városnak nem okozott plusz anyagi terhet, jóhiszeműen, tisztességesen, törvényesen járt el. Sok esetben a munka nem engedte a szabadságolását, s táppénz helyett betegsége alatt is szabadságot vett ki. Ütemterv valóban nem készült, azért az érintettek szóbeli figyelmeztetésben részesültek. Berki László elfogadta a polgármester válaszát.

Az ülés végén a Balatoni Múzeum vezetői tisztségére írtak ki pályázatot, a bölcsőde nyári nyitva tartásáról határoztak, Petőfi dombormű kihelyezéséről döntöttek, s ebrendészeti telep kialakításáról döntöttek a képviselők.

Zárt ülésen egyedi lakásügyekről tárgyalt a testület.

(forrás, fotó: Keszthelyi Televízió www.tvkeszthely.hu)