Szolidaritás Izraellel

2023. október 16. (hétfő)

Az izraeli terrortámadás áldozataira emlékeztek Keszthelyen. A zsinagóga előtt gyűltek össze mindazok, akik együttérzésüket fejezték ki az elhunytak családtagjainak, ugyanakkor szolidaritást vállaltak az izraeli állampolgárokkal. Az eseményt a Hit Gyülekezete, az Immánuel Magyar-Izraeli Baráti Társaság és a helyi hitközség szervezte.

Zeneszóval emlékeztek a résztvevők. Október 7-én a Hamász terrortámadást hajtott végre Izrael ellen, az áldozatok száma meghaladja az 1400-at. Emellett csaknem 10 ezer sebesültet tartanak számon, és sokakat túszul ejtettek. A megemlékezésen elhangzott, nők, csecsemők, civil lakosság meggyilkolása népirtás, amire a holokauszt óta nem volt példa.

„Egy olyan szervezet rohanja le őket több mint 120 pontról egyszerre, amelyre egyrészt nem volt még precedens, másrészt teljes mértékben elfogadhatatlan és csak egy célja van, hogy ártatlan embereket öljenek meg, mészároljanak le, félemlítsenek meg embereket, és késztessék az embereket arra, hogy féljenek. Ezt nem tehetjük, mert ha megtesszük, és Izrael hagyná magát, akkor azzal a Nyugat is veszélybe kerülne.” – mondta az esemény szervezője, Horváth Máté.

Horváth Máté hozzátette, ez a támadás üzenet Európának és az Egyesült Államoknak is, hogy egyrészt a terror minden szempontból elfogadhatatlan, másrészt szükséges, hogy minél előbb véget érjen, mert így a Nyugat is veszélybe kerülhet. A résztvevők megdöbbenésüket fejezték ki aziránt, hogy több európai nagyvárosban is a Hamász mellett tüntettek.

Az eseményen részt vett egy izraeli házaspár is. A férfi kádist mondott az elhunytakért. Reményüket fejezték ki, hogy szeretett országukban újra béke lesz a közeljövőben. A helyi zsidó közösség tagjainak is számos rokona, barátja él Izraelben, így ők is megrendülten állnak a történtek előtt.

„Belül van az erő. Sajnos nehezen éljük meg azt, hogy kint vannak rokonok, ismerősök. Az ő haláluk, az eltűnt emberek, a túszok. Hallgatjuk a híreket éjjel-nappal.” – tájékoztatott Rejtő Gábor a Keszthelyi Zsidó Hitközség elnöke.

A megemlékezők mécseseket helyeztek el a zsinagóga lépcsőjére. Az eseményre nagyon sok fiatal érkezett, hogy szolidaritását fejezze ki az izraeli állampolgárokkal és mindazokkal, akik elszenvedői a terrorakcióknak.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek